Dziś kolejny słodki wypiek z sezonowymi owocami, tym razem jednak padło na soczyste gruszki. Każdy je zna i lubi, ale co tu dużo gadać, lepiej się nimi objadać :) Zapraszam..
Czekoladowe ciasto z gruszkami |
Składniki:
300 g mąka, 3 szt jajka, 150 g cukier, 100 g masło, 100 g czekolada
gorzka, 100 ml mleko, 150 ml kwaśna
śmietana, 4-5 łyżek orzechy
włoskie, 2 łyżki miód, 2 łyżeczki
proszek do pieczenia, 5 szt gruszki williamsa
lub inne małe gruszki, szczypta przypraw (cynamon,imbir itp) ,
Wykonanie:
1.Orzechy drobno
posiekać, połaczyć ze sobą miodem lub innym ulubionym syropem, można też
doprawić je cynamonem, imbirem, ulubionymi przyprawami lub tez dodać
kandyzowaną skórkę pomarańczową jeśli lubicie;
2.Gruszki
umyć,osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć orzechy
aromatyzowane przyprawami i miodem; napełnione orzechami gruszki narazie
odstawić;
3.Roztopić na
parze czekoladę, lekko przestudzić,ale tak by zachowała płynną konsystencję;
4.Zółtka
oddzielić od białek;
5.Utrzeć cukier z
masłem na puszysty krem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas kontynuując
ucieranie;
6.Do utartych z
masłem i cukrem zółtek dodać roztopioną czekoladę,a następnie stopniowo mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i śmietanę (1łyżka mąki/1łyżka
smietany/ 1 łyżka mleka/1 łyzka mąki i tak na przemian)cały czas kontynuując
ucieranie;
7.Ubić białka na
sztywną pianę, połaczyć delikatnie z ciastem czekoladowym;
8.Formę do
pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia;
9.Przelać ciasto
do formy i włożyć do niego gruszki,przyciskając do dna;
10.Piec do
suchego patyczka w 180 stopniach ( 50-60 minut);
11.Po ostudzeniu
posypać cukrem pudrem;
Słodkiego wieczoru!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.