środa, 27 listopada 2013

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Dziś kolejny słodki wypiek z sezonowymi owocami, tym razem jednak padło na soczyste gruszki. Każdy je zna i lubi, ale co tu dużo gadać, lepiej się nimi objadać :) Zapraszam..

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Składniki:
300 g mąka, 3 szt jajka, 150 g cukier, 100 g masło, 100 g czekolada gorzka, 100 ml mleko, 150 ml kwaśna śmietana, 4-5 łyżek orzechy włoskie, 2 łyżki miód, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 5 szt gruszki williamsa lub inne małe gruszki, szczypta przypraw (cynamon,imbir itp) ,
 Wykonanie:
1.Orzechy drobno posiekać, połaczyć ze sobą miodem lub innym ulubionym syropem, można też doprawić je cynamonem, imbirem, ulubionymi przyprawami lub tez dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową jeśli lubicie;
2.Gruszki umyć,osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, a w ich miejsce nałożyć orzechy aromatyzowane przyprawami i miodem; napełnione orzechami gruszki narazie odstawić;
3.Roztopić na parze czekoladę, lekko przestudzić,ale tak by zachowała płynną konsystencję;
4.Zółtka oddzielić od białek;
5.Utrzeć cukier z masłem na puszysty krem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas kontynuując ucieranie;
6.Do utartych z masłem i cukrem zółtek dodać roztopioną czekoladę,a następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i śmietanę (1łyżka mąki/1łyżka smietany/ 1 łyżka mleka/1 łyzka mąki i tak na przemian)cały czas kontynuując ucieranie;
7.Ubić białka na sztywną pianę, połaczyć delikatnie z ciastem czekoladowym;
8.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia;
9.Przelać ciasto do formy i włożyć do niego gruszki,przyciskając do dna;
10.Piec do suchego patyczka w 180 stopniach ( 50-60 minut);
11.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem;



Słodkiego wieczoru!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.