Święta to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, zazwyczaj tymi, z którymi nie było nam dane spędzić razem wigilii Bożego Narodzenia.
Po postnej wigilii w tych dniach na stołach królują mięsa. Także i ja dziś mam dla Was przepis na soczysty schab. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w buzi, a do tego pyszny sosik. Smakuje wspaniale na ciepło, jak i na zimno, można go przygotować wcześniej, dzięki czemu idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy rodzinne, Sylwestra, obiad świąteczny, a do tego jest mięsem lubianym przez wszystkich, więc na pewno zniknie w mgnieniu oka. Moi goście są nim zawsze zachwyceni, myślę, że i wy będziecie! Zapraszam..
![]() |
Schab w mleku |
Składniki:
ok.1-1,5 kg schabu
bez kości w kawałku, 1 litr mleka 2 łyżki mąki, 2 gałązki rozmarynu, sól do
smaku, kilka ziarenek pieprzu, 2 listki szałwi,1 szt cebula, 2-3 ząbki
czosnku,1 szt (opcjonalnie) papryczki chili,1-2 grube plastry selera korzeniowego,
1 szt por, olej do smażenia;
Wykonanie:
1.Sachab natrzeć
solą;Obłożyć swieżym rozmarynem;
2.Cebulę
posiekać; Na patelnie wlać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulkę i na dużym ogniu
obsmażyć schab ze
wszystkich stron; Do przewracania mięsa używać drewnianych
sztućców, tak
żeby nie przebić mięsa, a jego wszystkie soki zostały w środku;
3.Gdy schab jest
obsmażony zalać go częścią mleka, dodać mąkę;
4.Po kilku
minutach przełożyć całość do garnka, zalać resztą mleka, dodać warzywa (seler,
por), papryczkę
chili, ziarenka pieprzu,czosnek, szałwię i gotować na malutkim ogniu ok.
2-2,5h( w
zależności od wielkości kawałka mięsa -przedłużyć gotowanie); Raz na pół
godziny
przekręcić mięso;
5.Po tym czasie
wyjąć mięso z sosu; Najpierw ostudzić, a dopiero potem kroić w plastry;
6.Sos przelać
przez sitko, warzywa i resztki wyrzucić, a sos zostawić do polewania mięsa;
7.Pokrojone
plastry schabu można podgrzać w sosie i podawać jako danie obiadowe np. z
ziemniakami i
surówką lub podawać na zimno;
Tak przyrządzony
schab jest mega soczysty i rozpływa się w buzi.
Polecam serdecznie!
Smacznego!
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Iwona
Ciekawy przepis, chętnie bym kiedyś wypróbowała.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńschab w mleku? rybę jadłam taką, ale schab.. brzmi intrygująco!
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie ta mąka. Dlaczego dodawana jest już na początku? Czy w trakcie duszenia w mleku nie przywiera do dna?
OdpowiedzUsuńNie, nie przywiera, 2 łyżki na 1 litr mleka jest praktycznie niewyczuwalne, jeśli się obawiasz możesz ominąć, a sos sobie zagęścisz przed podaniem;
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny i w razie innych pytań pozostaje do dyspozycji,pozdrawiam serdecznie
Iwona
Dzięki za szybki odzew. Pomysł na kartoflankę ozdobioną patyczkiem z boczku też całkiem, całkiem...Dodaję Twój adres do mojego kulinarnego kapownika :-) Ewa
Usuń