Jak w przypadku wielu słynych dań, tak i w przypadku spaghetti aglio, olio e peperoncino historia jego powstania nie jest oczywista; Przypuszcza się, że pochodzi z regionu Ambruzzo (Włochy) i należało do tkz. „ dań biedoty”; Warto wspomnieć też, jedną z opowieści , która mówi, o tym, że po raz pierwszy połączenie czosnku z chili zostało wprowadzone przez francuską biedotę w XVIII wieku; Fakt, ten odkryto podczas plagi grypy, która sparaliżowała Marsylię; praktyczne każdy został zarażony oprócz kilku złodziei, schwytani nie umieli wytłumaczyć faktu swojej wysokiej odporności, torturowani przysięgali, że z biedy jedli tylko chleb z czosnkiem i chili; Wieść ta obiegła lekarzy na całym świecie, zaczeli też eksperymentować z czosnkiem w diecie; Stąd też prawdopodobnie narodziny włoskiej wersji biednego, lecz wzmacjniającego odporność dania, jak spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili;
Spaghetti aglio, olio e peperoncino / Spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili
![]() |
Spaghetti aglio, olio e peperoncino / Spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili |
Składniki: 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 10 ml oliwy extra vergin, 300 g spaghetti, szczypta posiekanej natki pietruszki;
Wykonanie:
1. Wrzucić spaghetti na wrzącą,osoloną wodę i gotować al dente wg wskazówek na opakowaniu;
2. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, papryczkę chili posiekać;
3. Na szeroką patelnie wlać olej, dodać czosnek i chili; Doprowadzić do zarumieniena czosnku na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do jego wrzenia;
4. Na patelnie wrzucić ugotowane spaghetti, wymieszać i „dusić” jeszcze 1 minute w aromatyzowanym oleju;
5. Wyłożyć na talerze, posypać natką pietruszki i podawać gorące;
Smacznego !
Iwona
Smacznego !
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.