sobota, 21 września 2013

Miecznik pod warzywami w towrzystwie pieczonych ziemniaków z rozmarynem

Miecznik to niesamowicie wielka ryba ze szpadą na pysku,  nie da się przejść obok niej obojętnie, odkąd pojawiła się na stoisku rybnym kusiła mnie i kusiła, aż postanowiłam ją spróbować; 
Muszę przyznać, że rybka ta jest bardzo delikatna, wogóle nie było w filecie ości, ale nie było też tłuszczu, chudość tej ryby przekłada się na "suchość"mięsa na talerzu, dlatego postanowiłam ją podać pod warzywami, żeby nabrała soczystości.. Zapraszam.....

Miecznik pod warzywami w towrzystwie pieczonych ziemniaków z rozmarynem


Składniki: 2 filety (ok.300-400 g) miecznika, masło klarowane do smażenia,sól i pieprz do smaku, 1 szt cebula biała, 1 gałązka selera naciowego, 1 szt marchewka, 2-3 szt pomidory bez skóry,5-6 szt czarne oliwki bez pestek,2 ząbki czosnku,300 g ziemniaki, rozmaryn świeży, olej do pieczenia ziemniaków,szczypta natka piertuszki,50 ml białe wytrawne wino;
Wykonanie:
1.Seler, cebukę posiekać, marchewkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni w towarzystwie ząbka czosnku;
2.Po kliku minutach dodać obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych pomidory pokrojone w drobną kostkę;
3.Doprawić solą i pieprzem do smaku; Dusić kilka minut pod przykryciem tak by warzywa były ugotowane, ale pozostały "chrupkie". Na samym końcu dodać oliwki czarne. Następnie wyłączyć źródło ciepła.
4.Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na "ósemki"; Przełożyć do formy i posypać je solą, świeżym rozmarynem, polać olejem i dobrze wymieszać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni aż do zarumienienia, w połowie pieczenia ziemniaki przekręcić na drugą stronę;
5.Filety miecznika opłukać, osuszyć,posypać solą i natrzeć pieprzem;
6.Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego,całe ząbki czosnku, położyć filety i posypać je natką pietruszki;
7.Po dwóch minutach smażenia przekręcić na drugą stronę i polać białym winem; Po odparowaniu wina smażyć jeszcze 8-10 minut pod przykryciem;
8.Kilka minut przed końcem, na filety położyć warzywa wcześniej uduszone; Polać sosem, który wytworzyć się podczas smażenia miecznika;
9.Odczekać 5 minut po wyłączeniu źródła ciepła, zanim podamy rybę do stołu;

10.Miecznika podawać wraz z upieczonymi ziemniakami; 
Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.