poniedziałek, 2 września 2013

Cebula faszerowana tuńczykiem i rodzynkami

Pora się przyznać- kocham cebulę ! Będąc sama w domu, wykorzystałam fakt i przygotowałam coś mocno cebulowego, coś co mogę zjeść z przyjemnością, nie martwiąc się, że domownicy stronią od dużej ilości cebuli. Jeśli też jesteście miłośnikami cebulki pod każdą postacią to zapraszam ...


Cebula faszerowana tuńczykiem i rodzynkami 





Składniki: 4 cebule,30 g rodzynki, 150 g tuńczyk w oleju, 60-80 g parmezanu, kostka bulionowa  (opcjonalnie), 100 ml śmietana, 1 żółtko, nać pietruszki, sól i pieprz  do smaku, olej z oliwek do polania. 

Wykonanie: 
1.Cebulę obrać, przekroić wszerz na wysokości 3/4, zalać gorącą wodą, dodać kostkę bulionową  i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni 30-40 minut. Przykryć folią aluminiową. 
2.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. 
3.Po wyjęciu z piekarnika,cebule ostudzić i wyjąć środki. Resztek cebuli nie wyrzucać. 
4.Do rondelka wlać śmietanę,dodać żółtko i połowę sera. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i na małym ogniu gotować 1-2 minuty. Ostudzić. 
5.Przygotować farsz: 
do bazy śmietanowej dodać odciśnięte z wody rodzynki, tuńczyka, posiekaną nać pietruszki oraz troszkę posiekanych środków wyjętych z cebuli. Wymieszać dokładnie. 
6.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, środkami wyjętymi z cebuli pokryć dno; Każdą cebulę napełnić farszem, całość jeszcze posypać obficie parmezanem, polać olejem z oliwek, posypać solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 20-25 minut ( do zarumienienia całości).
                                                                       Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.