![]() |
Czarna marchewka - fioletowa marchewka |
Czarna marchewka,
zwana też fioletową to jedna z nastarszych odmian marchwi, można wręcz rzec, że
pierwotnie najbardziej rozpowszechniona była marchewka właśnie fioletowa,
rzadziej pomarańczowa czy dzika biała. Do
Europy przywędrowała w XII wieku z Afganistanu, w XV wieku jednak Holendrzy na
cześć króla Wilhelma I Orańskiego ( z niderlandzkiego Oranje – pomarańczowy) uzyskali z niej odmianę pomarańczową, którą znamy do dziś. I tak oto w Europie
zakrólowała marchewka pomarańczowa, fioletowa poszła w zapomnienie ( w przeciwieństwie do Orientu, gdzie czarna marchew do dziś jest powszechnie dostępna i stanowi składnik wielu codziennych potraw);
Dziś
używana w większości w przemyśle spożywczym jako barwnik soków, jogurtów itp.,
czasem jednak można ją spotkać również w warzywniaku, i choć jest rzadkością
warto jej nie przeoczyć, bo zawiera w sobie bogactwo składników typowych dla
marchwi, tylko kilkakrotnie więcej. I tak np. dla tej samej ilości soku z marchewki
pomarańczowej i czarnej, w tej drugiej znajdziemy 12 razy więcej antyoksydantów,
jak i 40% beta karotenu więcej niż w pierwszej.
Kolor fioletowy też już sam mówi za siebie, podobnie
jak jagody chroni oczy, przeciwdziała zakażeniom niczym naturalny
antybiotyk, obniża poziom złego
cholesterolu i wspomaga leczenie wielu dolegliwości.
O witaminach i składnikach
mineralnych nawet nie piszę, bo musiałabym przepisać całą długaśną tabelkę (
wit. A, C, K, B2, B3, B1,kwas pantotenowy,kwas foliowy, sód, potas, wapń,
magnez, mangan, selen, cynk, żelazo, fosfor), jedno jest jednak pewne wszystko
co najlepsze znajdziecie właśnie w czarnej (i nie tylko) marchewce!
Smak czarnej marchewki
jest jak zwykłej pomarańczowej, może się
trafić korzeń różniący się jedynie stopniem słodyczy, lecz większej różnicy w smaku nie ma.
Używa sie jej jak zwykłej marchewki pomarańczowej, do
surówek, do zup, gotowanej, pieczonej lub grilowanej jako dodatek do dań, jak i
do ciast;
Kupić można czasem w warzywniaku, czasem w dobrze zaopatrzonych, dużych marketach, a jeśli to możliwe najlepiej uprawiać swoją; nasiona czarnej marchwi do kupienia w sklepach ogrodniczych, czy też internetowych i na allegro.
Marchewka czarna
ma jednak jedną małą wadę, podobnie jak jagody barwi wszystko na fioletowy
kolor, podczas jej obróbki trzeba uważać na ubrania, naczynia z drewana, jak i
zabarwione jagodowo ręce, być może ten właśnie fakt wpłynął na jej coraz rzadsze użycie przez wieki. Gdy chcecie użyć jej jako naturalnego czerwonego barwnika wystarczy połączyć ją z sokiem z cytryny, nabiera wtedy intensywnej czerwieni zamiast fioletu.
Iwona
o kurcze takiej marchewki jeszcze nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńŁAŁ! Takiej marchwi na oczy nie widziałam. Nigdy takiej nie widziałam i nawet nie wiedziałam, że jest. Będę na nią polować.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie ją kupiłam w moim "podręcznym " Auchan-ie i zastanawiam się co z niej zrobić...
OdpowiedzUsuńJa tez przed chwila kupilam z ciekawosci. Ale tez pierwszy raz ja widzialam..lece gotowac :-)
OdpowiedzUsuń