Bûche de Noël z fr. "bożonarodzeniowe polano" to jedno z
najsłynniejszych ciast bożonarodzeniowych przypominające pień drzewa. Jego
tradycja wywodzi się ze zwyczaju palenia w kominku podczas świąt Bożego
Narodzenia dużych kawałków polano, skropionego wodą święconą, solą i oliwą,
jego popiół miał chronić dom przed nieszczęściami i piorunami. Na pewno
spotkaliście się z tym słodkim wypiekiem nieraz i choć jego słodką
wersję uwielbiam, dziś zapraszam na wytrawne wydanie bożonarodzeniowego polano.
Wygląda bardzo efektownie, smakuje równie dobrze, a na wigilijnym stole wręcz
zachwyca gości. Wytrawną wersję Bûche de Noël podaję jako
przystawkę.
Zapraszam, być
może kogoś z Was zainspiruje..
Bûche de Noël - wersja wytrawna |
Składniki:
chleb tostowy 9 kwadratowych
kromek lub 3 duże podłużne ( w zależności jakie uda się Wam kupić) , 100-150 g
miękkie masło, 125 g serek mascarpone, 100 g jogurt grecki, 3 łyżki kwaśna
śmietana, 2 łyżki oleju,pieprz biały do smaku, pęczek natki pietruszki lub koperku,1 łyżka soku z cyrtyny, sól do
smaku, 150-200 g łosoś wedzony (plastry),1 łyzeczka otartej skórki z cytryny,do
dekoracji granat i koperek, opcjonalnie papryczka chili;
Wykonanie:
1.Pietruszkę lub koperek (wedle
waszych preferencji smakowych) drobno posiekać.
2. Miękkie masło utrzeć na krem z posiekaną pietruszką
lub koperkiem, skórką z cytryny, pół łyżeczki soli i jeśli lubicie odrobinę
papryczki chili;
3.Z chleba
tostowego odciąć brązowe skórki, tak by została tylko biała część chleba;
Kromki chleba ułożyć na foli auluminowej lub spożywczej tak by lekko na siebie
zachodziły i stworzyły duży kwadrat. Następnie przy pomocy wałka rozwałkować
chleb tostowy tak by kromki między sobą się połączyły.
4. Na
rozwałkowanym chlebie tostowym rozprowadzić równomiernie wcześniej przygotowane
aromatyzowane masło;
5. Na warstwie
masła rozłożyć plastry łososia wędzonego.
6. Następnie
pomagając sobie folią zwinąć całość w roladę, końcówki niepotrzebnego chleba
odciąć. Tak przygotowaną roladę wstawić najpierw do zamrażalnika na 15 minut, a
następnie do lodówki na 1-2h ( do porządnego schłodzenia);
7. Serek
maskarpone wymieszać z sokiem z cytryny, olejem, jogurtem greckim i kwaśną śmietaną,
doprawić solą i białym pieprzem do smaku;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastópić również majonezem;
Masę serową również wstawić do lodówki na 1h do stężenia.
Rady/uwagi: kwaśną śmietanę można zastópić również majonezem;
8. Po tym czasie
wyjąć roladę z lodówki, odciąć 2 kawałki rolady i położyć po bokach formując
boczne "ramy" bûche de Noël; Roladę ułożyć na talerzu na którym
będzie podawana. Masę serową również wyjąc z lodówki, przełożyć do rękawa
cukierniczego i pokryć nią roladę w taki sposób by masa jak najbardziej
przypominała korę drzewa. Jeśli nie macie rękawa, krem serowy mozna wyłożyć
łyżką, a następnie przejechać wzdłuż widelcem "rysując" korę.
Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
Roladę ponownie wstawić do lodówki na 1 h;
9. Tuż przed
podaniem udekorować np. granatem i koperkiem;
Najlepiej podawać całą stawiając na stół i kroić przy gościach.
Najlepiej podawać całą stawiając na stół i kroić przy gościach.
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Iwona
PS: Przepis Krok Po Kroku dodałam na moim profilu Doradcy Smaku, możecie podejrzeć wszystkie etapy przygotowania rolady tutaj
o rety ale to kusząco wygląda :) pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za zwrócenie uwagi, ale słowo " polano" w języku polskim odmienia się tak jak " okno.
OdpowiedzUsuńależ to ja dziekuję, człowiek się całe życie uczy :)
Usuń