Składniki:
200 g ryż, 100 g
mozzarella, 100 g masło,125 ml wino białe wytrawne, 500 ml woda, 5 szt
pieczarki, 1 pęczek pietruszki, sól i
pieprz do smaku, maką do obtoczenia, 1 szt jajko, bułka tarta do obtoczenia,olej
do smażenia;
Wykonanie:
1.W rondelku
rozpuścić połowę masła, wsypać ryż, smażyć go tak kilka minut na dużym ogniu.
2.Następnie zalać
ryż białym winem, mieszać aż do wyparowania wina.
3.Następnie zalać
ryż wodą i gotować do konsystencji "al dente"kilkanascie minut,
doprawić solą i pieprzem.
4.W międzyczasie
pieczarki opłukać, posiekać; Na patelni rozpuścić reszte masła, dodać
pieczarki, posiekaną pietruszkę i smażyć kilka minut aż do miękkości grzybów i
lekkiego zarumienienia; Doprawić solą i pieprzem.
5.Gdy ryż jest
ugotowany, dodać przysmażone pieczarki, dobrze wymieszać i odstawić do
przestudzenia.
6.Możarellę
pokroić w kwadraciki 1cm x 1cm.
7.Z ostudzonego
ryżu formować kulki, wsadzając do środka kawałki mozzarelli.
8.Gotowe kulki
odstawić na pół godziny do lodówki.
9.W trzech miseczkach
przygotować następująco: w pierwszej mąkę, w drugiej roztrzepane jajko, w
trzeciej bułkę tartą.
10.Schłodzone
kulki najpierw zanurzyć w mące,potem w jajku,a następnie w bułce tartej.
11.Smażyć na
oleju aż do zarumienienia.
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.