niedziela, 1 grudnia 2013

Przysmak ryżowy z pieczarkami

Dziś mam dla Was przysmak z kulek ryżowych  z pieczarkami i sercem z mozzarelli. Coś co lubią zwłaszcza dzieci; Kulki ryżowe fajnie wyglądają i super smakują, oprócz tych dziś prezentowanych robię je również z pomidorami lub sosem bolońskim, w przepisie wystarczy podmienić pieczarki na ulubiony składnik i za każdym razem kulki ryżowe mogą smakować inaczej. Zapraszam...


Składniki:
200 g ryż, 100 g mozzarella, 100 g masło,125 ml wino białe wytrawne, 500 ml woda, 5 szt pieczarki, 1 pęczek pietruszki, sól i  pieprz do smaku, maką do obtoczenia, 1 szt jajko, bułka tarta do obtoczenia,olej do smażenia;
Wykonanie:
1.W rondelku rozpuścić połowę masła, wsypać ryż, smażyć go tak kilka minut na dużym ogniu.
2.Następnie zalać ryż białym winem, mieszać aż do wyparowania wina.
3.Następnie zalać ryż wodą i gotować do konsystencji "al dente"kilkanascie minut, doprawić solą i pieprzem.
4.W międzyczasie pieczarki opłukać, posiekać; Na patelni rozpuścić reszte masła, dodać pieczarki, posiekaną pietruszkę i smażyć kilka minut aż do miękkości grzybów i lekkiego zarumienienia; Doprawić solą i pieprzem.
5.Gdy ryż jest ugotowany, dodać przysmażone pieczarki, dobrze wymieszać i odstawić do przestudzenia.
6.Możarellę pokroić w kwadraciki 1cm x 1cm.
7.Z ostudzonego ryżu formować kulki, wsadzając do środka kawałki mozzarelli.
8.Gotowe kulki odstawić na pół godziny do lodówki.
9.W trzech miseczkach przygotować następująco: w pierwszej mąkę, w drugiej roztrzepane jajko, w trzeciej bułkę tartą.
10.Schłodzone kulki najpierw zanurzyć w mące,potem w jajku,a następnie w bułce tartej.
11.Smażyć na oleju aż do zarumienienia.

Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.