środa, 4 grudnia 2013

Tradycyjne naleśniki z serem

Naleśniki z serem, to jeden z tych deserów, który tworzy naszą kulinarną historię. Niby nic wielkiego, a jednak od pokoleń uwielbiany i przekazywany dalej, czy wyobrażacie sobie dzieciństwo bez wspaniałych naleśników z serem podsmażanych na maśle i do tego bita śmietana ? Ja nie, dlatego dziś zapraszam Was właśnie na naleśniki...

Naleśniki z serem
Składniki:
ciasto naleśnikowe:150 g mąka, 2 szt jajka, 300 ml mleko,szczypta soli, 2-4 łyżki oleju,1-2 łyżki cukru,
nadzienie:200 g twaróg półtłusty,1 szt żółtko jaja, 50-70 g cukier, 1/4 laski wanilia,50 g  rodzynki sułtanki (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Do miski wbić jajka, wymieszać z cukrem,szczyptą soli, wlać najpierw 1/4 mleka, dodać mąkę,dobrze wymieszać by nie było grudek, powoli dolewać ręsztę mleka,aż do uzyskania lejącej konsystencji ciasta. Na samym końcu dodać olej.
2.Nabierać chochelką ciasto i rozprowadzić kolistym ruchem na gorącej patelni formując naleśniki. Smażyć z obydwu stron do lekkiego zarumienienia.
3.Nadzienie: żółtko ubić z cukrem i wanilią do białości,dodać przepuszczony przez maszynkę ser,wymieszać na jednolitą masę. Gdyby ser był zbyt suchy dodać 1-2 łyżki śmietany. Opcjonalnie można dodać też rodzynki lub inne ulubione dodatki.
4.Każdy naleśnik smarować masą serową, złożyć dwa razy na pół formując ćwiartkę koła.
5.Podawać dowolnie: od razu, przysmażane na patelni, z cukrem puderem lub bitą śmietaną. Jak kto lubi.
Smacznego!

Iwona

3 komentarze:

  1. Ale tu zimowo ! I śnieg pada :)
    Te klasyczne z serem - najlepsze z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z twarożkiem są najlepsze i takie też kojarzą mi się z błogim dzieciństwem :-) Pyszności !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.