Naleśniki z serem |
ciasto naleśnikowe:150 g
mąka, 2 szt jajka, 300 ml mleko,szczypta soli, 2-4 łyżki oleju,1-2 łyżki cukru,
nadzienie:200 g twaróg
półtłusty,1 szt żółtko jaja, 50-70 g cukier, 1/4 laski wanilia,50 g rodzynki sułtanki (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Do miski wbić
jajka, wymieszać z cukrem,szczyptą soli, wlać najpierw 1/4 mleka, dodać
mąkę,dobrze wymieszać by nie było grudek, powoli dolewać ręsztę mleka,aż do
uzyskania lejącej konsystencji ciasta. Na samym końcu dodać olej.
2.Nabierać
chochelką ciasto i rozprowadzić kolistym ruchem na gorącej patelni formując
naleśniki. Smażyć z obydwu stron do lekkiego zarumienienia.
3.Nadzienie:
żółtko ubić z cukrem i wanilią do białości,dodać przepuszczony przez maszynkę
ser,wymieszać na jednolitą masę. Gdyby ser był zbyt suchy dodać 1-2 łyżki
śmietany. Opcjonalnie można dodać też rodzynki lub inne ulubione dodatki.
4.Każdy naleśnik
smarować masą serową, złożyć dwa razy na pół formując ćwiartkę koła.
5.Podawać
dowolnie: od razu, przysmażane na patelni, z cukrem puderem lub bitą śmietaną. Jak
kto lubi.
Smacznego!
Iwona
jak te mamine :)
OdpowiedzUsuńAle tu zimowo ! I śnieg pada :)
OdpowiedzUsuńTe klasyczne z serem - najlepsze z najlepszych :)
Z twarożkiem są najlepsze i takie też kojarzą mi się z błogim dzieciństwem :-) Pyszności !
OdpowiedzUsuń