wtorek, 26 listopada 2013

Jabłko Adama - deser

Dziś mam dla Was deser z owocu, który uwielbiam, czyli jabłko!!! Sezon na nie właśnie trwa, więc można tanim kosztem przyrządzić wspaniałe desery na każdą okazję! Jednym z nich jest moje autorskie jabłko, wypełnione pomarańczą, rodzynkami, aromatyzowane winem, wanilią, imbirem i cynamonem, coś dla zmysłów wzroku i podniebienia. Zapraszam..

Jabłko Adama

Składniki:
2 jabłka,1 pomarańcza czerwona tarocco, 20 g rodzynki, 10 g masła,10 ml rum, 70 ml białe wino wytrawne, 50 gr cukru,¼ laski wanili, imbir (szczypta), cynamon ( szczypta);
 Wykonanie:
1 : Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie,aromatyzowanej rumem - czas 20 minut.
 2: Skórkę z pomarańczy i pomarańczę pokroić na drobną kostkę.Smażyć na 1 łyżce masła. W połowie smażenia dodać 1 łyżkę cukru i smażyć aż wyparuje sok, mieszając dość często.
3: Smażoną pomarańczę połaczyć z odciśniętymi z wody rodzynkami.
Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Chroni ona spód jabłka,dzieki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia. Wydrążyć gniazda nasienne z jabłek.
Polac jabłko sokiem ze swieżej pomarańczy by nie brązowiało.
4: Do środka jabłka wożyć po "listku" masła. Wypełnić pomarańczowo-rodzynkową masą.
5: Jabłka włożyć do foremki do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem i imbirem. Polać białym winem. Do foremki włożyć kawałek laski wanili i plasterek pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na pół godziny.
6: Wyjąć jabłka z piekarnika. Soku, który się wytworzył podczas pieczenia jabłek w foremce nie wylewamy, wręcz przeciwnie wlewamy go na patelnie i na dużym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy go do lukrowej konsystencji.
7 : Tak przygotowany lukier nakładamy na talerz (1-2 łyżki).Na niego położyć upieczone jabłko, polewamy go jeszcze 1 łyżką tego samego lukru. Można podawać z łyżką bitej śmietany.

Gotowe –smacznego !
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.