Croissanty |
Składniki:
600 g mąka, 300 g
masło, 20 g drożdże, 3 szt jajka, 1 szt żółtko jaja,5 g sól,150 ml woda letnia,
100 ml mleko, opcjonalnie
dżem,75 g cukier;
Wykonanie:
Wieczorem..
1. Zimne masła
(250g) wyrobić (połączyć) z 100 g mąki, następnie zawinąć w folię spożywczą i
włożyć do lodówki na całą noc.
2.Drożdze
rozpiścić w letniej wodzie.Dodać do 500 g mąki. Zacząć wyrabianie.Po 10
minutach dodać kolejno resztę masła (50g), cukier, sól i całe 3 jajka (
stopniowo - po jednym). Proces wyrabiania pownien trwać około 30 minut. Gotowe ciasto
przykryć folią spożywczą i również zostawić w lodówce na całą noc.
Następnego dnia..
3.Ciasto
drożdżowe i masło z mąką, które schowane było w lodówce rozwałkować. Na ciasto
drożdzowe położyć rozwałkowane masło. Złożyć brzegi do środka i rozwałkować po
lini łączącej zwinięte brzegi. Następnie znów złożyć i odłożyć na pół godziny
do lodówki. Po pół godziny znów rozwałkować w kierunku łaczenia ciasta ( uwaga
rozwałkowujemy tylko w tym kierunku,a nie na boki), złożyć i do lodówki. Takie
rozwałkowywanie i składanie ciasta powinno zrobić się trzy razy.
4.Przy czwartym
rozwałkowywaniu, wykroić romby z ciasta, które następnie przekroić na pół tak
by powstały trójkąty.
5.Każdy trójkąt zwijać
zaczynając od podstawy w rulonik i formować rogaliki aż do wykończenia ciasta
6.Uformowane
croissanty zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny w temperaturze
pokojowej.Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.
7.Tuż przed
włożeniem ich do piekarnika posmarować ich rozbitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec około 15-20 minut ( do zarumienienia rogalików);
Efekt końcowy to
rozpływające się w ustach tradycyjne croissanty.
Można je nadziać dzemem za pomocą szprycy cukierniczej tuż po
upieczeniu lub jeśli lubicie czekoladowe podczas zwijania rogalików można włożyć kawałki ulubionej czekolady.
Smacznego!
Iwona
Wspaniałe Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń