środa, 27 listopada 2013

Oponki serowe z serka ricotta

Oponki - szybkie pączki, których smak pamiętam szczególnie z dzieciństwa, wilgotnie, lekkie i pyszne; Moja mama robiła ich całą michę, a i tak znikały z prędkością światła. Do oponek można użyć z powodzeniem tradycyjny ser biały lub ricottę, dziś dla Was wersja z ricottą, bo akurat miałam ją w lodówce :) Zapraszam..

Oponki serowe z serka ricotta
Oponki serowe


Składniki:
250 g serka ricotta, 250 g maki  + do podsypywania, 50 g cukier kryształ,do posypania cukier puder, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2-1 l olej do smażenia, 2 szt żółtka,
 Wykonanie:
1.Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z sodą; Dodać żółtka, cukier,serek ricotta,śmietanę i zagnieść ciasto;
2.Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm, za pomocą szklanki i kieliszka wycinać krążki z dziurką w środku; Ciasto, które zostało ze środków i boków jeszcze raz zagnieść i ponownie wycinać krążki aż do wykończenia ciasta;
3.Olej rozgrzać do temperatury min.180 stopni,a następnie smażyć na nim krążki ciasta aż do zarumienienia z obydwu stron; Wyjmować z oleju łyżką cedzawkową lub małym sitkiem, odsączyć z oleju na papierowych ręcznikach kuchennych;
4.Ostudzone oponki posypać cukrem puderem;



Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.