Oponki - szybkie pączki, których smak pamiętam szczególnie z dzieciństwa, wilgotnie, lekkie i pyszne; Moja mama robiła ich całą michę, a i tak znikały z prędkością światła. Do oponek można użyć z powodzeniem tradycyjny ser biały lub ricottę, dziś dla Was wersja z ricottą, bo akurat miałam ją w lodówce :) Zapraszam..
Oponki serowe z serka ricotta
Oponki serowe |
Składniki:
250 g serka ricotta, 250 g maki + do podsypywania, 50 g cukier
kryształ,do posypania
cukier puder, 3 łyżki kwaśnej
śmietany, 1 łyżeczka sody
oczyszczonej, 1/2-1 l olej do
smażenia, 2 szt żółtka,
Wykonanie:
1.Na stolnicę
przesiać mąkę, wymieszać z sodą; Dodać żółtka, cukier,serek ricotta,śmietanę i
zagnieść ciasto;
2.Ciasto
rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm, za pomocą szklanki i kieliszka
wycinać krążki z dziurką w środku; Ciasto, które zostało ze środków i boków
jeszcze raz zagnieść i ponownie wycinać krążki aż do wykończenia ciasta;
3.Olej rozgrzać
do temperatury min.180 stopni,a następnie smażyć na nim krążki ciasta aż do
zarumienienia z obydwu stron; Wyjmować z oleju łyżką cedzawkową lub małym
sitkiem, odsączyć z oleju na papierowych ręcznikach kuchennych;
4.Ostudzone
oponki posypać cukrem puderem;
Smacznego!
Iwona
Smak dzieciństwa , pycha ! :)
OdpowiedzUsuń