wtorek, 12 listopada 2013

Puszysta szarlotka biszkoptowa

Szarlotka to bardzo popularne w naszym kraju ciasto z jabłkami, konceptów na nią są tysiące, w okresie jesienno-zimowym można ją spotkać praktycznie w każdym domu; najpopularniejsze są jednak szarlotki na kruchym cieście z kruszonką, delikatne biszkoptowe i tkz."pleśniaki"; Dziś zapraszam Was na moją ulubioną, bardzo puszystą, a zarazem delikatną szarlotkę biszkoptową..
Szarlotka biszkoptowa
Składniki: 2 szklanki mąki, 3 jajka, 200 ml śmietanki 30%, 150g margaryny, 100 g cukru+ do jabłek, 6 jabłek Reneta, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z połówki cytryny;
Wykonanie:
1.Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, polać sokiem z cytryny. Starte jabłka posypać cynamonem, posłodzić cukrem do smaku i dusić na małym ogniu ok. 20 minut aż odparuje sok;
2.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia;
3.Do głębokiego półmiska wbić 2 całe jajka i 1 żółtko (1 białko odłożyć na bok,będzie potrzebne później), dodać cukier i zmiksować na puszystą masę, następnie cały czas miksując dodać śmietankę, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę;
4.Okrągłą formę o średnicy 22-26 cm, pokryć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą, wlać połowę ciasta i wstawić do piekarnika na 15 minut;
5.Po tym czasie wyjąć formę z ciastem z piekarnika, lekko zmiksować pozostawione wcześniej białko i za pomocą pędzelka jego połową posmarować wierzch ciasta, wyłożyć na nie prażone jabłka, wierzch jabłek posmarować pozostałym białkiem i wlać drugą połowę ciasta.
6.Formę z ciastem spowrotem wstawić do piekarnika i  piec jeszcze przez 30-35 minut;
7.Po wystudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem;
8.Podawać na zimno lub ciepło, z lodami lub bitą śmietaną;

Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.