Szarlotka to bardzo popularne w naszym kraju ciasto z jabłkami, konceptów na nią są tysiące, w okresie jesienno-zimowym można ją spotkać praktycznie w każdym domu; najpopularniejsze są jednak szarlotki na kruchym cieście z kruszonką, delikatne biszkoptowe i tkz."pleśniaki"; Dziś zapraszam Was na moją ulubioną, bardzo puszystą, a zarazem delikatną szarlotkę biszkoptową..
Szarlotka biszkoptowa |
Składniki: 2
szklanki mąki, 3 jajka, 200 ml śmietanki 30%, 150g margaryny, 100 g cukru+ do
jabłek, 6 jabłek Reneta, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z połówki cytryny;
Wykonanie:
1.Jabłka obrać ze
skórki, zetrzeć na tartce o grubych oczkach, polać sokiem z cytryny. Starte
jabłka posypać cynamonem, posłodzić cukrem do smaku i dusić na małym ogniu ok.
20 minut aż odparuje sok;
2.Piekarnik
rozgrzać do temp. 180 stopni, margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia;
3.Do głębokiego
półmiska wbić 2 całe jajka i 1 żółtko (1 białko odłożyć na bok,będzie potrzebne
później), dodać cukier i zmiksować na puszystą masę, następnie cały czas
miksując dodać śmietankę, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
ostudzoną margarynę;
4.Okrągłą formę o
średnicy 22-26 cm, pokryć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i oprószyć
bułką tartą, wlać połowę ciasta i wstawić do piekarnika na 15 minut;
5.Po tym czasie
wyjąć formę z ciastem z piekarnika, lekko zmiksować pozostawione wcześniej
białko i za pomocą pędzelka jego połową posmarować wierzch ciasta, wyłożyć na
nie prażone jabłka, wierzch jabłek posmarować pozostałym białkiem i wlać drugą
połowę ciasta.
6.Formę z ciastem
spowrotem wstawić do piekarnika i piec jeszcze
przez 30-35 minut;
7.Po wystudzeniu
wierzch posypać cukrem pudrem;
8.Podawać na
zimno lub ciepło, z lodami lub bitą śmietaną;
Smacznego!
Iwona
ale idealna! będę o niej śnić po nocy!
OdpowiedzUsuń