Gruszki duszone w syropie winnym z sosem waniliowym |
Składniki:
2-4 szt gruszki, 350
ml wino wytrawne półsłodkie, 150 g cukier, 1 szt goździk,1 łyżeczka cynamomu,
1/2 laski wanilii, 1/2 szt cytryny;
Na sos waniliowy:
50 g cukier,2 szt żółtka, 125 ml mleko, 125 ml śmietanka,1/2 laski wanilii;
Wykonanie:
1.Gruszki obrać,
wyciać gniazda, pokroić na 4 części. Polać sokiem z połówki cytryny.
2.Do naczynia
wlać wino ( ja użyłam Marsala, lecz każde słodkie półwytawne wino będzie
dobre); Dodać cukier, cynamon, goździk, cynamon,połowę laski wanili, gotować
10-15 minut, następnie zmniejszyć ogień i dodać gruszki. Dusić je tak ok.10
minut.
3.Następnie wyjąć
gruszki, odstawić na bok ( chwilowo nie będą nam potrzebne, gdyż musimy jeszcze
przygotować sos waniliowy),a aromatyczny wywar z wina i przypraw cały czas
mieszająć doprowadzić do gęstej, syropowej konsystnecji.
Sos waniliowy:
4.Zółtka ubić z
cukrem do "białości",dodać wanilię,a następnie dodawać stopniowo
śmietankę wymieszaną z mlekiem;
5.Garnek z masą
jajeczno waniliową, włożyć do większego garnka w którym gotuję się woda i cały
czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu(u mnie trwało to kilkanaście
minut).Gotowy sos przelać do naczynia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
6.Podgrzać lekko
gruszki w skarmelizowanym wcześniej aromatycznym winie. Na talerz położyć łyżkę
sosu winnego, kawałki gruszki oraz podać osobno sos waniliowy.
Smacznego!
Iwona
Wino słodkie półwytrawne? nie ma czegoś takiego, albo jedno albo drugie
OdpowiedzUsuńMa pan/pani racje powinno byc wytrawne półsłodkie, przepraszam za pomyłkę i dziekuje za zwrócenie uwagi,pozdrawiam serdecznie
UsuńIwona