niedziela, 3 listopada 2013

Sacher

Popularny tort Sacher jest swojego rodzaju wyzwaniem, tak naprawdę jego orgnialna wiedeńska receptura jest pilnie strzeżona, a wszystkie jego wersje są tylko domyślne, jedne bliskie orginałowi, a inne dalekie! Na dzień dzisiejszy po długim procesie sądowym mówi się,że prawo do orginalnej receptury ma wiedeński Hotel Sacher i tam z pewnością skosztujemy tort przygotowywany według orginalnej receptury Franza Sachera (stworzyciela tego ciasta), co jednak nie zmienia faktu,że orginał nadal pozostaje dla całego świata jedną wielką tajemnicą.

Pozostaje mi więc zaprezentować moją wersję, tego najbardziej tajemniczego z tajemniczych ciast - 
        Tort Sacher:




Składniki:250 g czekolady gorzkiej, 150 g cukru, 150 g masła, 150 g mąki, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml wody;
Wykonanie:150 g czekolady rozpuścić na parze. Masło rozetrzeć na puszystą masę z 100 g cukru.Następnie dodać ostudzoną lecz jeszcze płynna czekoladę. Mieszająć dodawać do masy czekoladowej po 1 żółtku. Z białek ubić sztywną pianę. Połaczyć ją z masą czekoladową delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międyczasie podgrzeć dzem z kilkoma łyżkami wody. Przecedzić go przez sitko by został dzem o równomiernej konsytencji. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszej cześci rozprowadzić dzem,przykryć drugą. Wierzch również posmarować dzemem. 
Przygotować polewę czekaladową: 
Pozostały cukier rozpuścić w pół szklanki wody, zagotować,dodać pozostałą czekoladę mieszając doprowadzić do płynnej konsystencji. Polać cały wierzch ciasta i boki. 
Odstawić do przestudzenia na min 2 h. Sacher gotowy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.