Pozostaje mi więc zaprezentować moją wersję, tego najbardziej tajemniczego z tajemniczych ciast -
Tort Sacher:
Składniki:250 g czekolady gorzkiej, 150 g cukru, 150 g masła, 150 g mąki, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml wody;
Wykonanie:150 g czekolady rozpuścić na parze. Masło rozetrzeć na puszystą masę z 100 g cukru.Następnie dodać ostudzoną lecz jeszcze płynna czekoladę. Mieszająć dodawać do masy czekoladowej po 1 żółtku. Z białek ubić sztywną pianę. Połaczyć ją z masą czekoladową delikatnie mieszając. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Przełożyć do tortownicy i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międyczasie podgrzeć dzem z kilkoma łyżkami wody. Przecedzić go przez sitko by został dzem o równomiernej konsytencji. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na pierwszej cześci rozprowadzić dzem,przykryć drugą. Wierzch również posmarować dzemem.
Przygotować polewę czekaladową:
Pozostały cukier rozpuścić w pół szklanki wody, zagotować,dodać pozostałą czekoladę mieszając doprowadzić do płynnej konsystencji. Polać cały wierzch ciasta i boki.
Odstawić do przestudzenia na min 2 h. Sacher gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.