środa, 30 października 2013

Czekoladowy obłęd

Nie od dziś wiadomo, że na jesienną chandrę najlepsza jest czekolada. Bogata w magnez, w kilka chwil może poprawić humur i dodać energii do życia. Czekolada może być podawana na ciepło i zimno, w musach, ciastkach, a nawet w daniach wytrawnych. Ja natomiast zapraszam was na tocikowy poprawiacz jesiennego humoru.. :)


Składniki:


Na ciasto-bazę:
250 g mąka tortowa
150 g cukier kryształ
125 g serek mascarpone
60 g masło
2  jajka całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao gorzkie
150 ml letniej wody
 Na masę:
250 g gorzka czekolada 72% (u mnie Wedel)
50 ml śmietanka 30%
2 jajka
 Na polewę:
100 g gorzka czekolada (Wedel)
100 g masło
 Na trufle czkoladowe:
150 g czekolada gorzka 72% (Wedel)
60 g mąka
50 ml śmietanka 30%
50 g masło
30 g cukier puder
2 łyżki rumu
kakao gorzkie do obtoczenia (Wedel)
 Na dekoracje:
80 g czekolady temperowanej
kakao gorzkie do posypania (Wedel)
Trudność wykonania: 5/5


Wykonanie:
1.Upiec bazę: utrzeć serek mascarpone z masłem i cukrem, następnie dodać roztrzepane jajka i kontynować ucieranie. Mąkę i kakao przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy serowej i kontynować ucieranie, wlewaąc powolutku wodę. Gdy masa zrobi się jednolita przelać do formy o średnicy 22-25 cm i piec do suchego patyczka (ok.40-45 min) w temeraturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić placek na 3 części;
2.Masa: Czekoladę rozstopić w kąpieli wodnej, zdjąc z ognia, dodać śmietankę i jajka, mieszać do uzyskania jednolitej masy; Masę podzielić na dwie równe części i przełożyć nią rozkrojony wcześniej placek;
3.Polewa: czekoladę i masło rozstopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać nią przełożony masą placek; Odstawić do zastygnięcia;
4.Trufle czekoladowe: wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, rum, śmietankę, pokruszoną czekoladę,wymieszać postawić naczynie na bardzo malutkim ogniu, podgrzać cały czas mieszając, gdy masa się ujednolici zdjąć z ognia i odstawić do wytudzenia. Z wystudzonej masy formować kulki i obtoczyć je gorzkim kakaem;
5. Dekoracja: temperowaną czekoladę o temp. ok 35 stopni, rozprowadzić na papierze do pieczenia tworząc koło o średnicy formy do pieczenia w której został zrobiony placek; Zostawić do zastygniecia; Gdy czekolada w formie koła stwardnieje, ostrym nożem i „jednolitym” ruchem podzielić koło na 8 równych części, czyli najpierw przeciąć po średnicy, następnie powtórzyć aż do wykończenia;
6. Kompozycja końcowa: ułożyć na wierzchu torciku trufle w jednakowych odstępach, kłaść na nie wykrojone listwy koła z czekolady najdłuższym końcem do środka, całość obsypać gorzkim kakao; Podawać dobrze schłodzone;



 Czekoladowego popołudnia!
Iwona

3 komentarze:

  1. Wow faktycznie obłędne. Cudnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepiękny. Dekoracja wygląda cudnie. Aż szkoda kroić! Ale jak sobie pomyśle że takie dobre to w sumie nie szkoda:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny :) Postawiłabym go sobie na stole i patrzyłabym na niego cały czas, bo szkoda by mi go było pokroić :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.