Składniki:
Na ciasto-bazę:
250 g mąka
tortowa
150 g cukier
kryształ
125 g serek
mascarpone
60 g masło
2 jajka całe
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
30 g kakao
gorzkie
150 ml letniej
wody
Na masę:
250 g gorzka
czekolada 72% (u mnie Wedel)
50 ml śmietanka
30%
2 jajka
Na polewę:
100 g gorzka
czekolada (Wedel)
100 g masło
Na trufle
czkoladowe:
150 g czekolada
gorzka 72% (Wedel)
60 g mąka
50 ml śmietanka
30%
50 g masło
30 g cukier puder
2 łyżki rumu
kakao gorzkie do
obtoczenia (Wedel)
Na dekoracje:
80 g czekolady
temperowanej
kakao gorzkie do
posypania (Wedel)
Trudność wykonania: 5/5
Wykonanie:
1.Upiec bazę:
utrzeć serek mascarpone z masłem i cukrem, następnie dodać roztrzepane jajka i
kontynować ucieranie. Mąkę i kakao przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem
do pieczenia, dodać do masy serowej i kontynować ucieranie, wlewaąc powolutku
wodę. Gdy masa zrobi się jednolita przelać do formy o średnicy 22-25 cm i piec
do suchego patyczka (ok.40-45 min) w temeraturze 180 stopni. Po upieczeniu
wystudzić i przekroić placek na 3 części;
2.Masa: Czekoladę
rozstopić w kąpieli wodnej, zdjąc z ognia, dodać śmietankę i jajka, mieszać do
uzyskania jednolitej masy; Masę podzielić na dwie równe części i przełożyć nią
rozkrojony wcześniej placek;
3.Polewa:
czekoladę i masło rozstopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać nią
przełożony masą placek; Odstawić do zastygnięcia;
4.Trufle
czekoladowe: wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać rozpuszczone (ostudzone)
masło, rum, śmietankę, pokruszoną czekoladę,wymieszać postawić naczynie na
bardzo malutkim ogniu, podgrzać cały czas mieszając, gdy masa się ujednolici
zdjąć z ognia i odstawić do wytudzenia. Z wystudzonej masy formować kulki i
obtoczyć je gorzkim kakaem;
5. Dekoracja:
temperowaną czekoladę o temp. ok 35 stopni, rozprowadzić na papierze do
pieczenia tworząc koło o średnicy formy do pieczenia w której został zrobiony
placek; Zostawić do zastygniecia; Gdy czekolada w formie koła stwardnieje,
ostrym nożem i „jednolitym” ruchem podzielić koło na 8 równych części, czyli
najpierw przeciąć po średnicy, następnie powtórzyć aż do wykończenia;
6. Kompozycja
końcowa: ułożyć na wierzchu torciku trufle w jednakowych odstępach, kłaść na
nie wykrojone listwy koła z czekolady najdłuższym końcem do środka, całość
obsypać gorzkim kakao; Podawać dobrze schłodzone;
Czekoladowego popołudnia!
Iwona
Wow faktycznie obłędne. Cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńJest przepiękny. Dekoracja wygląda cudnie. Aż szkoda kroić! Ale jak sobie pomyśle że takie dobre to w sumie nie szkoda:D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny :) Postawiłabym go sobie na stole i patrzyłabym na niego cały czas, bo szkoda by mi go było pokroić :))
OdpowiedzUsuń