Dziś coś, co idealnie sprawdza się na przyjęciach jako poczęstunek. Roladka ciekawie wygląda i świetnie smakuje.. zapraszam..
Roladka z ciasta francuskiego, szpinaku i parówek
Składniki:
ciasto francuskie 300 g
7-8 plasterków szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej
100 g serka ricotty
szpinak swieży lub mrożony 100 g
2-3 łyżki parmezanu
sól,pieprz do smaku
3 parówki
żółtko+5 ml mleko,do posmarowania;
Wykonanie:
1.Ugotować szpinak na parze (max 10 minut).Pozostawić do wystygnięcia.
2.Zmiksować
szpinak z ricottą i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
3.Na cieście
francuskim rozłożyć warstwę szynki.
4.Na szynkę
wyłożyć i rozsmarować szpinak z ricottą.
5.Na dwóch
końcach ciasta położyć parówki.
6.Zwijać ciasto jednocześnie z obydwu końców do środka; Gdy końce ciasta
się spotkają lekko przygnieść by się połaczyły.Ciasto odwrócić by zwijana część
była pod spodem.
7.Rozbić żółtko z
mlekiem i posmarować ciasto.Jeśli lubicie można też posypać wierzch ulubionymi
ziołami.
8.Wstawić do
rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
9.Gdy ciasto
przestygnie, pokroić w plasterki.
Smacznego.
uwielbiam tego typu wypieki:) a ze szpinakiem to chętnie bym zjadła bo dawno nic z nim nie robilam.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuń