Hummus to bardzo
popularna wegańska pasta z cieciorki i tahini,
pochodząca z Libanu,dziś znana i doceniana na całym świecie. Najczęściej
konsumowana z chlebem,pitą, macą czy też jako salsa do surowych warzyw
(marchewka,seler, koper włoski itp.); Jest prosta w przygotowaniu i może być
ciekawą alternatywą dla zdrowego śniadania.
Hummus - libańska pasta z cieciorki |
Składniki:
200g ugotowana
cieciorka (ew.z puszki), 3 łyżki sezamu, 3łyżki oleju z oliwek, sól,pieprz do
smaku, 1 łyżka soku z cytryny,1 ząbek czosnku (można ominąć);
Wykonanie:
1.Cieciorkę
namoczyć w wodzie na całą noc. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i gotować
na małym ogniu ok. 2h, posolić dopiero pod koniec,gdy cieciorka będzie już
miekka. Ostudzić.Jeśli używacie cieciorki z puszki ten punkt ominąć.
2.Przygotować
tahini: uprażyć sezam na suchej patelni (powinien lekko zbrązowieć), ostudzić,a
następnie zmiksować w blenderze wraz z olejem z oliwek;
3.Do zmiksowanego
tahini dodać czosnek,cytrynę,cieciorkę i zmiksować blenderem,dodając odrobinę
wody z gotowania cieciorki lub wody mineralnej,tak by pasta nabrała mazistej,
pulchnej i lekkiej konsystencji;
4.Pastę można dowolnie
urozmaicić dodając np. posiekaną natkę pietruszki czy kmin włoski itp. Hummus
gotowy.
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.