poniedziałek, 7 października 2013

Krem z ciecierzycy z nutą pesto z selera naciowego i krewetkami

Ciecierzyca, cieciorka, czasem nazywana też groszkiem włoskim to wspaniałe nasiona o lekko rzechowym posmaku. W kuchni cieszy się powodzeniem od wieku, najczęściej pod postacią zup i kremów. Jeśli miałabym wybierać pomiędzy wieloma rodzajami grochu i groszku, to cieciorka byłaby na 1 miejscu - uwielbiam ją ! A wy ?

Krem z ciecierzycy z nutą pesto z selera naciowego i krewetkami
Krem z cieciorki

Składniki:
ciecierzyca 300g,woda 1,5 l, seler naciowy 2 gałązki, 1 szt cebula mała, masło do smażenia, oliwa z oliwek 5-7 ml,sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzeszków pini, 6 – 8 szt krewetki1 szczypta chili (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Ciecierzycę namoczyć w wodzie na 12 h, (ja zostawiłam namoczoną w wodzie na całą noc w przed dzień robienia zupy);
2.Posiekać cebulkę i 1 gałązkę selera naciowego, zeszklić je delikatnie na maśle, następnie dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę, zalać zimną wodą  i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1-1,5h, posolić i doprawić do smaku dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu ciecierzyca nie będzie twarda; Jeśli wyparowałaby zbyt duża ilość wody, dolać szklankę czy dwie;
Po tym czasie zmiksować zupkę blenderem na krem;
3.Krewetki rozciąć wzdłuż grzbietu, wyjąć środkową żyłkę, dokładnie opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem; Nabić na wykałaczki i zgrilować po klika minut kapżdej ze stron, można też usmażyć na oliwie z oliwek jeśli nie macie patelni grilowej lub nie macie ochoty na grilowanie;
4.Z pozostałego selera oberwać liście, zmiksować je w blenderze wraz ze szczyptą soli, małym ząbkiem czosnku, orzeszkami pini i oliwą z oliwek;
5.Na talerze wlewać po 1-2 chochelki zupy, polać 1-2 łyżkami pesto z selera i kłaść szaszłyki z krewetek;


Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.