Ciecierzyca, cieciorka, czasem nazywana też groszkiem włoskim to wspaniałe nasiona o lekko rzechowym posmaku. W kuchni cieszy się powodzeniem od wieku, najczęściej pod postacią zup i kremów. Jeśli miałabym wybierać pomiędzy wieloma rodzajami grochu i groszku, to cieciorka byłaby na 1 miejscu - uwielbiam ją ! A wy ?
Krem z ciecierzycy z nutą pesto z selera naciowego i krewetkami
Krem z cieciorki |
Składniki:
ciecierzyca 300g,woda 1,5 l, seler naciowy 2
gałązki, 1 szt cebula
mała, masło do smażenia, oliwa z oliwek
5-7 ml,sól do smaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzeszków
pini, 6 – 8 szt krewetki1 szczypta chili
(opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Ciecierzycę
namoczyć w wodzie na 12 h, (ja zostawiłam namoczoną w wodzie na całą noc w przed
dzień robienia zupy);
2.Posiekać
cebulkę i 1 gałązkę selera naciowego, zeszklić je delikatnie na maśle,
następnie dodać namoczoną wcześniej ciecierzycę, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu około
1-1,5h, posolić i doprawić do smaku dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu
ciecierzyca nie będzie twarda; Jeśli wyparowałaby zbyt duża ilość wody, dolać
szklankę czy dwie;
Po tym czasie
zmiksować zupkę blenderem na krem;
3.Krewetki
rozciąć wzdłuż grzbietu, wyjąć środkową żyłkę, dokładnie opłukać, osuszyć i
doprawić solą i pieprzem; Nabić na wykałaczki i zgrilować po klika minut
kapżdej ze stron, można też usmażyć na oliwie z oliwek jeśli nie macie patelni
grilowej lub nie macie ochoty na grilowanie;
4.Z pozostałego
selera oberwać liście, zmiksować je w blenderze wraz ze szczyptą soli, małym
ząbkiem czosnku, orzeszkami pini i oliwą z oliwek;
5.Na talerze
wlewać po 1-2 chochelki zupy, polać 1-2 łyżkami pesto z selera i kłaść
szaszłyki z krewetek;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.