Kurczak palce lizać
Kurczak "palce lizać" |
Składniki:
ok.1 kg kurczak w całości,
30-40 g masło,
sól do smaku,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka imbiru mielonego,
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chilli,
1-2 ząbki czosnku,
1-2 gałązki tymianku
1 szt - limonka,
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki włożyć masło w temperaturze pokojowej, dodać wszystkie przyprawy ( imbir,pieprz, chili, papryka słodka), posiekany czosnek,skórkę otartą z limonki i listki tymianku; Wszystko razem mieszać łyżką drewnianą aż do osiągniecia jednolitej masy;
2.Kurczaka opalić na ogniem (jeśli trzeba), opłukać,a następnie dokładnie osuszyć i natrzeć solą;
W tak przygotowanego kurczaka wklepać masło roztarte z przyprawami,również w środku i tam gdzie się da nawet pod skórką; Na samym końcu obłożyć go kilkoma plastrami limonki;
Kurczaka zamknąć szczelnie w worku do pieczenia i odstawić na 1-2 h do lodówki ( można również dłużej, np. jeśli idziecie do pracy, można go przygotować rano itp);
3.Tak przygotowanego kurczaka piec w 220 stopniach 1h, ostatnie 10 minut rozciąć worek do pieczenia by skórka złapała rumieńców;
ps. kurczaka można również piec bez rękawa, wtedy należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i raz na jakiś czas polewaćgo sokiem który wytworzył się poczas pieczenia;
4.Kurczak palce lizać gotowy, porcjować i podawać - smacznego!
Iwona
Pieczony kurczak smakuję wspaniale, niedawno robiłam i tak się zachwyciłam, że mam ochotę znowu zrobić :)
OdpowiedzUsuń