Kurczak duszony z cieciorką, szałwią i słodką papryką |
Wykonanie:
1.Kawałki
kurczaka opalić nad ogniem, opłukać i osuszyć;
2.Na talerzu
wymieszać słodką paprykę z 2 łyżkami oleju;
3.Rozgrzać 2-3
łyżki oleju na patelni, dodać cebulę pokrojoną w plastry oraz kłaść kawałki
kurczaka wcześniej obtoczone w słodkiej papryce wymieszanej z olejem; Smażyć aż
do zarumienienia skórki (ok. 10 minut); Następnie dodać pokrojone w kostkę
pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku; Dusić tak ok 30 minut na małym
ogniu;
4.Po tym czasie
dodać do kurczaka cieciorkę oraz listki szałwi, dusić jeszcze ok. 15-20 minut
razem;
5. Na talerz
wykładać kawałki kurczaka wraz z powstałym sosem i cieciorką;
Smacznego!
Iwona
wygląda świetnie! uwielbiam cieciorkę, kurczak na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne danie
OdpowiedzUsuń