Domowe ciasteczka babci
Składniki:
500 g mąki
200 g cukier
2 szt jajka
125 ml mleka
125 g masła lub
smalecu
8 g amoniaku
spożywczy
skórka z ½ cytryny
1 saszetka cukru
wanilinowego
Wykonanie:
1.Mąke* przesiać przez
sitko wraz z cukrami i amoniakiem.
2.Dodać mleko oraz masło (roztopione na parze ale tylko w połowie i dobrze wystudzone), całe jajka oraz skórkę z cytryny;
3. Wyrobić dobrze całość;
4.Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki do schłodzenia na min pół godziny;
5.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, znów szybko wyrobić i rozwałkować na dość grube ciasto (ok.1 cm);
6.Ciąć dowolne kształyt np. prostokąty jak u mnie;
7.Blaszke pokryć papierem do pieczenia;
8.Ułożyć ciasteczka w kilkucentymetrowej odległości od siebie, gdyż będą rosnąć podczas pieczenia;
9.Wierzch posmarować za pomocą pędzelka mlekiem lub żółtkiem z mlekiem i pospyć cukrem;
10.Piec 13-16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni;
11.Poczekać aż wystygną i dopiero zciągnąć je z blaszki;
12.Najlepiej smakują zamoczone w kawie, mleku czy herbacie;
* 1/3 mąki można zastąpić mąka pełnoziarnistą lub zmielonymi migdałami
Smacznego !
2.Dodać mleko oraz masło (roztopione na parze ale tylko w połowie i dobrze wystudzone), całe jajka oraz skórkę z cytryny;
3. Wyrobić dobrze całość;
4.Zawinąć w folię spożywcza i włożyć do lodówki do schłodzenia na min pół godziny;
5.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, znów szybko wyrobić i rozwałkować na dość grube ciasto (ok.1 cm);
6.Ciąć dowolne kształyt np. prostokąty jak u mnie;
7.Blaszke pokryć papierem do pieczenia;
8.Ułożyć ciasteczka w kilkucentymetrowej odległości od siebie, gdyż będą rosnąć podczas pieczenia;
9.Wierzch posmarować za pomocą pędzelka mlekiem lub żółtkiem z mlekiem i pospyć cukrem;
10.Piec 13-16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni;
11.Poczekać aż wystygną i dopiero zciągnąć je z blaszki;
12.Najlepiej smakują zamoczone w kawie, mleku czy herbacie;
* 1/3 mąki można zastąpić mąka pełnoziarnistą lub zmielonymi migdałami
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.