Pancakes z dyni |
250 g puree z dyni*, 250 ml mleko, 1 jajko, 200 g mąka, 1 łyżecżka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, szczypta soli, szczypta chili 1 łyżka oleju + do smażenia;
*dynie pokroić w plastry i piec w przez ok 1h w temp. 200 stopni, następnie zmiksować blenderem
Wykonanie:
1. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki: puree z dyni, mleko,jajko, olej, w drugim naczyniu wszystkie suche składniki: mąka,cukier,sól,przyprawy,proszek do piecznia;
2.Suche składniki dodawać do mokrych cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy;
3.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, chocelką nabierać ciasto naleśnikowe, wlać na środek patelni i kolistym ruchem patelni formować okrągłe naleśniki. Smażyć do zarumienienia każdej ze stron;
4.Podawać ciepłe z cukrem pudrem lub syropem klonowym;
Z pozdrowieniami
Iwona
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń