Czasem jest tak, że chciało by się zjeść coś słodkiego, ale nie chcę sie nam ubijać pian, robić mas, przekładać biszkoptów, zwijać rolad, chłodzić słodkich kremów.. wtedy najlepiej postawić na ciasto francuskie z owocami, sprawdza się idealnie..
Zobaczcie sami..
Łatwe ciasto z gruszkami
Składniki: ciasto francuskie 500 g,gruszki 500 g – w moi przypadku wyszło 5 średnich gruszek, orzechy włoskie 50 g, cytryna, cukier 50 g, 20 ml brandy lub innego alkoholu dobrze komponującego się smakowo z owocami, szczypta cynamonu,biszkopty 10 szt (lub więcej w zależności od wielkosci), 1 żółtko, 5 ml mleka;
Krok po kroku.....
1.Gruszki obrać, pokroić w plastry. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Polać nim gruszki.
2.Orzechy posiekać, dodać do gruszek. Wymieszać. Dodać resztę cukru,alkohol oraz szczyptę cynamonu.
3.Rozkruszyć 2-3 biszkopty i dodać do gruszek. Wymieszać.
4.Foremkę wyłożyć połową ciasta francuskiego, na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Ponieważ gruszki to zazwyczaj bardzo soczyste owoce, mają one ważne zadanie wchłaniania ich soku, który powstanie podczas pieczenia.
5.Przełożyć gruszki do formy.
Przykryć drugą cześcią ciasta francuskiego i dokładnie połaczyć brzegi. Zrobić „kominek”.
6.Nakłuć ciasto widelcem. Rozbić żółtko z mlekiem i posmarować nim wierzch ciasta. Właczyć piekarnik na 200 stopni.
7.Piec 40 minut.
8. Można podawać na ciepło i na zimnio, z bitą śmietaną czy lodami.
Smacznego !
Z pozdrowieniami
Iwona
Z pozdrowieniami
Iwona
Bardzo fajny pomysł z biszkoptami! Jeszcze się z takim nie spotkałam. :)
OdpowiedzUsuńO rety! Łatwa i szybka robota, a efekt wyborny. Koniecznie muszę zaopatrzyć się w taką foremkę :)
OdpowiedzUsuń