Strudel to klasyk, który nigdy nie męczy, smakuje wyśmienicie i dorobił się wielu wersji. Najbardziej rozpowszechnioną jest oczywiście tradycyjna wersja z jabłkami, cynamonem i rodzynkami.
Tradycyjny strudel jabłkowy podany z sosem waniliowym
Składniki:
Ciasto:
120 g mąka
75 ml ciepłego mleka
1 łyżka octu jabłkowego
20 gr rozpuszczonego masła
(oraz 30 g do posmarowania ciasta po rozwałkowaniu)
Nadzienie:
3-4 jabłka Reneta
szklanka rodzynek
cukier do smaku (3-5 łyżek)
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
¼ laski wanilii
2 łyżki kaszy manny
Sos waniliowy:
100 ml mleko
¼ laski wanilii
cukier 20 g
1 żółtko
Wykonanie: Ciasto: Mąką zalać ciepłym mlekiem i zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać ocet. Wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Na samym końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło i kontynuować wyrabianie aż do wchłonięcia masła. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Nadzienie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Całość polać sokiem z cytryny, dodać nasienie wanilii, cukier, cynamon, odciśnięte z wody rodzynki i kaszę mannę. Wymieszać dokładnie.
Ciasto:
120 g mąka
75 ml ciepłego mleka
1 łyżka octu jabłkowego
20 gr rozpuszczonego masła
(oraz 30 g do posmarowania ciasta po rozwałkowaniu)
Nadzienie:
3-4 jabłka Reneta
szklanka rodzynek
cukier do smaku (3-5 łyżek)
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cynamonu
¼ laski wanilii
2 łyżki kaszy manny
Sos waniliowy:
100 ml mleko
¼ laski wanilii
cukier 20 g
1 żółtko
Wykonanie: Ciasto: Mąką zalać ciepłym mlekiem i zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać ocet. Wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Na samym końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło i kontynuować wyrabianie aż do wchłonięcia masła. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Nadzienie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Całość polać sokiem z cytryny, dodać nasienie wanilii, cukier, cynamon, odciśnięte z wody rodzynki i kaszę mannę. Wymieszać dokładnie.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na bardzo cienki placek ( 1-2 mm). Za pomocą wałka przenieść go na ściereczkę oprószoną mąką. Wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym masłem i posypać łyżką kaszy manny. Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z boków zostawiając kilka wolnych cm od brzegu. Naciągnąć zostawiony brzeg ciasta na farsz, następnie pomagając sobie ściereczką owinąć ciasto wokół własnej osi. Nadmiar ciasta* odciąć, a cały wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika aż do zarumienienia ciasta ( ok 40-45 minut).
*Z nadmiaru ciasta można dodatkowo wyciąć dekorację i położyć ja na wierzch strudla;
Sos waniliowy: Mleko z wanilią doprowadzić do wrzenia. Zółtko ubić do białości z cukrem, wlać do żółtek powli gorące mleko, cały czas mieszając postawić na palniku z małym ogniem. Mieszając doprowadzić do wrzenia kremu.
Sos waniliowy: Mleko z wanilią doprowadzić do wrzenia. Zółtko ubić do białości z cukrem, wlać do żółtek powli gorące mleko, cały czas mieszając postawić na palniku z małym ogniem. Mieszając doprowadzić do wrzenia kremu.
Strudel podawać w towarzystwie ciepłego sosu waniliowego.
Kocham takie klasyki :) Twój strudel na zdjęciach wygląda naprawdę imponująco ;)
OdpowiedzUsuńrewelacja! wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńklasyka w najlepszym wydaniu;-) a jabłka teraz najlepsze do niego;-)
OdpowiedzUsuńpycha!!
OdpowiedzUsuńStrudel wygląda świetnie, i ten przepis zapisuję, do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuń