czwartek, 10 października 2013

Tradycyjny strudel jabłkowy podany z sosem waniliowym


Strudel  to klasyk, który nigdy nie męczy, smakuje wyśmienicie i dorobił się wielu wersji. Najbardziej rozpowszechnioną jest oczywiście tradycyjna wersja z jabłkami, cynamonem i rodzynkami.

                        Tradycyjny strudel jabłkowy podany z sosem waniliowym



Składniki:

Ciasto: 
120 g mąka 
75 ml ciepłego mleka 
1 łyżka octu jabłkowego 
20 gr rozpuszczonego masła 
(oraz 30 g do posmarowania ciasta po rozwałkowaniu) 

Nadzienie: 
3-4 jabłka Reneta 
szklanka rodzynek 
cukier do smaku (3-5 łyżek) 
sok z połówki cytryny 
1 łyżeczka cynamonu
¼ laski wanilii 
2 łyżki kaszy manny 

Sos waniliowy: 
100 ml mleko 
¼ laski wanilii 
cukier 20 g 
1 żółtko 

Wykonanie: Ciasto: Mąką zalać ciepłym mlekiem i zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać ocet. Wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Na samym końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło i kontynuować wyrabianie aż do wchłonięcia masła. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut. 

Nadzienie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki. Całość polać sokiem z cytryny, dodać nasienie wanilii, cukier, cynamon, odciśnięte z wody rodzynki i kaszę mannę. Wymieszać dokładnie. 

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na bardzo cienki placek ( 1-2 mm). Za pomocą wałka przenieść go na ściereczkę oprószoną mąką. Wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym masłem i posypać łyżką kaszy manny. Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z boków zostawiając kilka wolnych cm od brzegu. Naciągnąć zostawiony brzeg ciasta na farsz, następnie pomagając sobie ściereczką owinąć ciasto wokół własnej osi. Nadmiar ciasta* odciąć, a cały wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika aż do zarumienienia ciasta ( ok 40-45 minut). 
*Z nadmiaru ciasta można dodatkowo wyciąć dekorację i położyć ja na wierzch strudla;

Sos waniliowy: Mleko z wanilią doprowadzić do wrzenia. Zółtko ubić do białości z cukrem, wlać do żółtek powli gorące mleko, cały czas mieszając postawić na palniku z małym ogniem. Mieszając doprowadzić do wrzenia kremu. 




Strudel podawać w towarzystwie ciepłego sosu waniliowego.

5 komentarzy:

  1. Kocham takie klasyki :) Twój strudel na zdjęciach wygląda naprawdę imponująco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka w najlepszym wydaniu;-) a jabłka teraz najlepsze do niego;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strudel wygląda świetnie, i ten przepis zapisuję, do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.