Składniki:
150 g puree z dyni*,2 jajka, 50 g miód pszczeli, 50g cukier,100 ml olej sojowy, 200 g mąka pszenna, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g rodzynki, 20 g posiekane orzechy włoskie;
*dynie pokroić w plastry i piec w przez ok 1h w temp. 200 stopni, następnie zmiksować blenderem
Wykonanie:
1.Odmierzyć 150 g puree z dyni i przełożyć do naczynia w którym będziecie miksować ciasto; Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie;
2. Dodać jajka, cukier, miód i zacząć mieszanie mikserem; Gdy masa dyniowa podwoi optycznie objętość wlewać cały czas miksując olej;
3.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kontynuować miksowanie aż do osiągniecia jednolitej masy;
4.Odcedzić rodzynki z wody, osuszyć i dodać do ciasta, to samo zrobić z orzechami, całość wymieszać;
5. Formę do pieczenia pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto. Piec w temp. 175 stopni ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka); Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem;
Ciasto z dyni |
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.