Cieciorka,
ciecierzyca, zwana też groszkiem włoskim
– jeszcze kilka lat temu wstecz była mało znana w naszym kraju, dziś natomiast zdobywa
coraz szersze kręgi wielbicieli, a jej smak doceni nawet najbardziej wybredne
podniebienie. Sławę swą zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu smakowi , ale i wartościom odżywczym : cieciorka
składa się w 1/4 z białka, które ze względu na budowę i przyswajalność porównywalne
jest do białka mięsa;ponadto bogata jest w fosfor, potas, żelazo, witaminy z
grupy B i błonnik oraz jako składnik diety bezglutenowej. Dania z cieciorką można
spotkać w niezliczonych wersjach. Najpopularniejsze to oczywiście pasty i
pożywne zupy. Sama też jestem wielbicielką cieciorki więc zapraszam was na pożywną, jesienną zupkę...
Zupa z ciecierzycy i pora |
Składniki:
200-300 g
ciecierzyca; seler liscie; 3 pory; masło lub olej do smażenia;
sól,pieprz do
smaku ;
Wykonanie:
1.Ciecierzycę
namoczyć w wodzie na minimum 12h ( ja zostawiłam w wodzie na całą noc w przed
dzień robienia zupy).
2.Zielone liście
selera drobno pokroić.
3.Ciecierzycę
zalać zimną wodą,dodać seler, 2 łyżki oleju i gotować 1,5h. Posolić dopiero pod koniec gotowania.
4.W międzyczasie
pokroić na plasterki pory (białą część). Poddusić je na patelni. Dodać do
gotującej się ciecierzycy na 15 minut przed końcem gotowania.
5.Gdy ciecierzyca
jest gotowa (miękka) odlać połowę zupy,a połowę zblędować. Na talerz nakładać
najpierw krem (zblędowaną część zupy), a na nią niezblędowaną zupę.
Zupa jest bardzo
smaczna, pożywna, a przy tym łatwa do zrobienia. W sam raz na jesienne wieczory.
Smacznego !
Iwona
super :)! idealna.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń