wtorek, 15 października 2013

Zupa z ciecierzycy i pora

     Cieciorka, ciecierzyca,  zwana też groszkiem włoskim – jeszcze kilka lat temu wstecz była mało znana w naszym kraju, dziś natomiast zdobywa coraz szersze kręgi wielbicieli, a jej smak doceni nawet najbardziej wybredne podniebienie. Sławę swą zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu smakowi , ale i wartościom odżywczym : cieciorka składa się w 1/4 z białka, które ze względu na budowę i przyswajalność porównywalne jest do białka mięsa;ponadto bogata jest w fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B i błonnik oraz jako składnik diety bezglutenowej. Dania z cieciorką można spotkać  w niezliczonych wersjach. Najpopularniejsze to oczywiście pasty i pożywne zupy. Sama też jestem wielbicielką cieciorki więc zapraszam was na pożywną, jesienną zupkę...

Zupa z ciecierzycy i pora
Składniki:
200-300 g ciecierzyca; seler liscie; 3 pory; masło lub olej do smażenia;
sól,pieprz do smaku ;
Wykonanie:
1.Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 12h ( ja zostawiłam w wodzie na całą noc w przed dzień robienia zupy).
2.Zielone liście selera drobno pokroić.
3.Ciecierzycę zalać zimną wodą,dodać seler, 2 łyżki oleju i gotować 1,5h. Posolić dopiero pod koniec gotowania.
4.W międzyczasie pokroić na plasterki pory (białą część). Poddusić je na patelni. Dodać do gotującej się ciecierzycy na 15 minut przed końcem gotowania.
5.Gdy ciecierzyca jest gotowa (miękka) odlać połowę zupy,a połowę zblędować. Na talerz nakładać najpierw krem (zblędowaną część zupy), a na nią niezblędowaną zupę.
Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, a przy tym łatwa do zrobienia. W sam raz na jesienne wieczory. 
Smacznego !
Iwona
 

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.