Łosoś na pieczonej dyni z młodym szpinakiem |
Składniki:
300 g dynia, 100 g młody szpinak, 2 szt swieża papryczka chili, 1 ząbek czosnku, olej z oliwek, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Łososia opłukać osuszyć, ściągnąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki ( wg uznania), usunąć pincetą ośc; 2.Czosnek, papryczkę chili i pietruszkę posiekać;
3.Łososia opruszyć solą, pieprzem, dodać czosnek, chili, pietruszkę, polać z olejem z oliwek,wymeiszać i odstawić do lodówki na 1/2h;
4.W tym samym czasie dynię pokroić w małą kostkę,przełoyżć do formy do pieczenia, posypać solą, dodać posiekaną papryczkę chili, polać olejem z oliwek, wymieszać i piec ok.40 minut w temp. 200 stopni;
5.Młode liście szpinaku opłukać i oszuszyć, wyłożyć na talerze,posypać szczyptą soli i skropić olejem z oliwek;
6.Na szpinak kłaść upieczoną dynię;
7.Łososia wyjąć z lodówki i usmażyć po 3-4 minuty każdej ze stron; Wykładać na dynię ze szpinakiem;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.