Łatwo, szybko, smacznie - oto jest zadanie na szybkie głodu pokonanie !
By podjąć wyzwanie nie pozostaje mi nic innego jak zajrzeć do klasyki kuchni włoskiej..
By podjąć wyzwanie nie pozostaje mi nic innego jak zajrzeć do klasyki kuchni włoskiej..
Spaghetti alla Carbonara
Składniki:
300 g spaghetti
150 g boczku
3 żółtka i 1 całe
jajko
50 ml śmietanki
30%
50 g startego sera
pecorino
sól,pieprz do
smaku
Wykonanie:
1.Na
wrzącą i osoloną wodę wrzucić spaghetti i gotować wg wskazówek na opakowaniu;
2.W tym
samym czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić go na patelni;
3.Ugotowane
al dente spaghetti odcedzić z wody ( nie przelewać zimną) dodać do smażącego
się boczku;
4.Jajka
( żółtka+ całe jajko) roztrzepać z pecorino i śmietanką;
5.Wyłaczyć
źródło ciepła, zalać spaghetti roztrzepanymi jajkami z serem i szybko
wymieszać;
6. Odrobina
świeżo mielonego pieprzu i gotowe.
Smacznego!
Iwona
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.