środa, 2 października 2013

Spaghetti alla Carbonara - klasyka kuchni włoskiej

Łatwo, szybko, smacznie - oto jest zadanie na szybkie głodu pokonanie ! 
By podjąć wyzwanie nie pozostaje mi nic innego jak zajrzeć do klasyki kuchni włoskiej.. 

Spaghetti alla Carbonara



Składniki:
300 g spaghetti
150 g boczku
3 żółtka i 1 całe jajko
50 ml śmietanki 30%
50 g startego sera pecorino
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
1.Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić spaghetti i gotować wg wskazówek na opakowaniu;
2.W tym samym czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić go na patelni;
3.Ugotowane al dente spaghetti odcedzić z wody ( nie przelewać zimną) dodać do smażącego się boczku;
4.Jajka ( żółtka+ całe jajko) roztrzepać z pecorino i śmietanką;
5.Wyłaczyć źródło ciepła, zalać spaghetti roztrzepanymi jajkami z serem i szybko wymieszać;
6. Odrobina świeżo mielonego pieprzu i gotowe.

Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.