poniedziałek, 30 września 2013

Gruszki w czerwonym winie

Jesień daje bardzo wiele kulinarnych możliwości : jabłka, gruszki, kapusta, dynie to one najczęściej królują na bazarach, a potem na naszych stołach. Tak więc dziś zapraszam was na deser z panią Gruszką w roli głównej..

Gruszki w czerwonym winie



Składniki:
3-4 gruszki
czerwone wino wytrawne 450 ml
cukier 100 g
goździk 1 szt
1/4 laski wanili
1 łyżczka cynamonu
skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
1.Na patelnie lub do szerokiego naczynia wlać wino, dodać cukier,wanilię, goździka, cynamon,skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia.
2.Gruszki obrać,włożyć do patelni, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 20-25 minut. W połowie gotowania gruszki obrucić. W tym czasie z wina powinien zrobić się gęsty syrop, jeśli po wyjęciu gruszek,nie jest gęsty, pogotować kilka minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia.
3.Gruszki podawać lekko ciepłe lub zimne razem z syropem winnym.Można też podać z bitą śmietaną.
                                                                               Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.