niedziela, 22 września 2013

Gruszka duszona w syropie malinowym podana na kremie waniliowym

Dziś prosty przepis na słodki sezonowy deser. Połaczenie moich ulubionych smaków - maliny, wanilii i gruszki; Nie prezentuje się zbyt pięknie, ale za to po skosztowaniu wywołuje uśmiech na buzi, doskonale sprawdza się jako deser dla dzieci jak i dorosłych. Zapraszam.....
Gruszka duszona w syropie malinowym podana na kremie waniliowym

Składniki:
2 szt gruszki, 150-200 ml syrop malinowy, 100 ml woda, 200 ml mleko, 1/2 ml laska wanili, 2 szt żółtka,30-50 g cukier;
Wykonanie:
1.Gruszki obrać ze skórki, pokroić na połwóki i wyciąć gniazda nasienne;
2.Do garnka wlać syrop (lub sok domowej roboty) malinowy,dodać 100 ml wody,doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Dusić je na małym ogniu po 5 minut każdej ze stron;
3.Sos waniliowy:żółtka ubić z cukrem do "białości";mleko zagotować z wanilią,a następnie dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek cały czas mieszając.
4.Garnek z masą jajeczno waniliową postawić spowrotem na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu(u mnie trwało to kilka minut).
5.Gotowy sos przelać do szklanek do wysokości 1/2 i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
6.Na sos wanilowy kłaść gruszkę i zalać przestudzonym syropem malinowym pozostałym z duszenia gruszek;

Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.