Gruszka duszona w syropie malinowym podana na kremie waniliowym
Składniki:
2 szt gruszki, 150-200
ml syrop malinowy, 100 ml woda, 200 ml mleko, 1/2 ml laska wanili, 2 szt
żółtka,30-50 g cukier;
Wykonanie:
1.Gruszki obrać
ze skórki, pokroić na połwóki i wyciąć gniazda nasienne;
2.Do garnka wlać
syrop (lub sok domowej roboty) malinowy,dodać 100 ml wody,doprowadzić do
wrzenia, zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Dusić je na małym ogniu po 5 minut
każdej ze stron;
3.Sos
waniliowy:żółtka ubić z cukrem do "białości";mleko zagotować z
wanilią,a następnie dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek cały czas
mieszając.
4.Garnek z masą
jajeczno waniliową postawić spowrotem na ogniu i cały czas mieszając
doprowadzić do zgęstnienia sosu(u mnie trwało to kilka minut).
5.Gotowy sos
przelać do szklanek do wysokości 1/2 i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
6.Na sos wanilowy
kłaść gruszkę i zalać przestudzonym syropem malinowym pozostałym z duszenia
gruszek;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.