niedziela, 29 września 2013

Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej

Wczesna jesień to czas ostatnich zbiorów, jednym z nich są wykopki, a co za tym idzie ziemniaki, ziemniaczki, kartofle...  Najsmaczniejsze oczywiście są te prosto z ogniska, ale dla tych , którzy nie mieli okazji brać udziału w wykopkach i smakować tegorocznych ziemniaków z ogniska, mam przepis na równie pyszne ziemniaki pieczone w soli morskiej..

Ziemniaki z boczkiem i cebulką pieczone w gruboziarnistej soli morskiej
Ziemniaki pieczone w soli morskiej

Składniki:
6 szt ziemniaki, 1kg gruboziarnistej soli morskiej,1 cebula pokrojona w krążki, 3 plastry boczku,pęczek rozmarynu,1 szt białko jaja kurzego,100 ml woda;
Wykonanie:
1.Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą( nie obierać);
2. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół, do środka włożyć 1-2 krążki cebuli, plaster boczku,kilka listków rozmarynu, zamknąć obydwie połówki ziemniaka i tak aż do wykończenia składników;
2.Białko rozbić z wodą za pomocą widelca;
3.Białko rozbite z wodą wymieszać z solą, dodać rozmaryn;
4.Połowę soli włożyć do formy, rozprowadzić równomiernie, na to położyć przygotowane ziemniaki, przykryć resztą soli, w miarę możliwości wyrównać wierzch;
5.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni,wstawić formę z ziemniakami i piec 1h;
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić wykałaczką czy ziemniaczki są miekkie
ps. ziemniaki można też piec w całości, bez faszerowania wtedy należy rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni; również rozmaryn można zastąpić szałwią czy ulubionymi ziołami;


Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.