Odwracane ciasto ze śliwkami
Odwracane ciasto ze śliwkami |
Składniki:
300g (dowolna odmiana) śliwki,150g pszenna mąka,150 g mąka ziemniaczana,4 szt jajka,70 g masło,100 ml mleko,120 g cukier,szczypta sóli,2 łyżeczki proszek do pieczenia,1 łyżeczka skórki z cytryny,
Sposób przygotowania:
Formę posmarować masłem, jeśli forma jest bez powłoki,która uniemżliwia przyczepienie się ciasta,użyć papieru do pieczenia; Dno formy posyć 1 łyżką cukru;
Sliwki umyć i osuszyć; Pokroić w cienkie paseczki i ciasno ułożyć na dnie formy do pieczenia;Posypać odrobiną mąki ziemniaczanej lub kaszy mannej;
Odstawić na chwilę;
W tym samym czasie, odzielić białka od żółtek; białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę , żółtka utrzeć z cukrem; Do utartych żółtek dodać masło w temperaturze pokojowej i kontynuować ucieranie;
Do utartych żółtek z cukrem i masłem, dodaać stopniowo wymieszane ze sobą i z proszekiem do pieczenia mąki, oraz mleko; Dodać również skórkę otartą z cytryny;
Do gotowego ciasta dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać;
Ciasto wlać na wcześniej przygotowane śliwki;
Piec do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( około 60 minut);
Po wystygnięciu ciasta przykryć je talerzem i odwracając "do góry nogami" wyłożyć ciasto na talerz;
Zimne ciasto posypać cukrem puderem;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.