Domowy makaron - garganelli |
Na pierwszy rzut coś dla lubiących eksperymentować:
Domowy makaron garganelli
Domowy makaron garganelli - krok po korku |
Skałdniki: ogólnie proporcje składników na 1 porcję są bardzo proste do zapamiętania – na każde 100 gr mąki - 1 jajko.
Wykonanie:
1.Przesiać mąkę przez sitko na stolnicę.Posypać szczyptą soli.
2.Jajka rozbić widelcem na talerzu i połączyć z mąką.
3.Wyrabiać około 10-15 minut.
Jeśli ciasto jest za twarde można dodać łyżkę, dwie wody. Jeśli za rzadkie podsypujemy mąką.
4.Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
5.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek minimum 2 milimetry grubości.
6.Krioimy kwadraty 4cm na 4cm, można też mniejsze w zależności od waszych preferencji smakowych;
7.Każdy kwadrat zawijamy na pałeczkę (można użyć trzonka łyżki drewnianej) zaczynając od jednego z rogów kwadratu!
8.Delikatnie przyciskając miejsce połączenia się boków powstaje nam gładki makaron garganelli;Lecz tradycyjne garganelli są przyciskane na specjalnie do tego stworzonym "urządzeniu" z pałeczek, które nie tną pasty, ale pod wpływem przycisku łączą ją. Ja nie miałam takiego gadżetu, więc używam do tego grzebienia (grzebień nowy, wydezynfekowany i wygotowany służy mi za przyrząd kuchenny:). Przyciskam garganelli na nim i powstają charakterystyczne wcięcia.
Makaron gotowy!
W tym makaronie jednym z najważniejszych elementów jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta, jeśli będzie zbyt grube ( nawet o 1mm), nie ugotuje się równomiernie, zwłaszcza na łączeniach i będzie mniej pyszny;
Gotowy makaron można poddać suszeniu i spokojnie przechowywać w lodówce kilka dni. A jeśli porządnie wysuszony nawet miesiąc w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Makaron garganelli dobrze komponuje się z różnego rodzaju sosami, które wnikają w szczeliny i do środka, ja podaje go z pestem..i wiele..wiele innych kombinacji !
Z pozdrowieniami
Iwona
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.