Smażone kalamary podane na rukoli z ananasem
Smażone kalamary |
Składniki:
400 g kalamary,
200 g sałata np. rukola lub roszponka,
100 g ananas
świeży,
sól, pieprz do
smaku,
2 łyżki oliwy
extra vergin,
1/2 l olej arachidowy
do smażenia,
mąka z pszenicy
durum lub mąka kukurydziana do obtoczenia
Wykonanie:
1.Kalamary
oczyścić (wyjąć środkową chrząstkę, wyciągnąć wnętrzności,obrać ze skórki tak
by została sam biały kalamar); jeśli kalamary są mrożone wystarczyć je namoczyć
na 1/2h w mleku;
2.Kalamary
pokroić w krążki o szerokości 0,5 cm;
3.Dokładnie
osuszyć krążki kalamarów, a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej lub z
pszenicy durum np. semolinie; Obtoczone w mące kalamary przełożyć na sitko i
delikatnie potrząsając pozbyć się nadmiaru mąki;
4.Rozgrzać olej i
wrzucać krążki kalamarów; Smażyć na złotawy kolor max. 3 minuty, jeśli bedą
smażone zbyt długo będą gumowe;
5.W tym samym
czasie oplukać sałatę, anananasa pokroić w paski;
Sałatę wymieszać
z ananasem, szczyptą soli, 2 łyżkami oleju z oliwek, nałożyć na talerze;
6.Kalamry
odsączyć z oleju na papierze kuchennym, posolić; kłaść na sałatkę na talerzach
i podawać gorące;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.