Odkąd pamiętam drożdżówki gościły w naszym domu od zawsze. Z dżemem, serem, makiem czy budyniem, wszystkie smakowały wyjątkowo. Zmęczęni całodziennym bieganiem po podwórku wpadaliśmy do domu przyciągnieci wspaniałym zapachem i porywali jeszcze gorące bułeczki, ku przestrodze babci i mamy, że po gorących będą nas brzuchy boleć, ale kto by się oparł jeszcze ciepłej drożdżówce? Na pewno nie ja :)
Drożdżówki |
Ciasto:
300 g mąki pszennej, 10 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 1 jajko, 30 g masła , 125 ml mleka,szczypta soli
Nadzienie:
200 g serka Philadelphia, 30 g rodzynki,3 łyżki cukru pudru,1 żółtko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Wykonanie:
1. Wymieszać drożdże z odrobiną cukru,mąki i ciepłego mleka, odstawić do „ruszenia” na kilka minut.
2. Mąkę wymieszanć z zaczynem drożdżowym,powoli zaczynać wyrabianie,wlewając resztę mleka, następnie dodać jajko,cukier, szczypte soli, a na samym końcu rozpuszczone i ostudzone masło.Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości, przykrywając ściereczką;
300 g mąki pszennej, 10 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 1 jajko, 30 g masła , 125 ml mleka,szczypta soli
Nadzienie:
200 g serka Philadelphia, 30 g rodzynki,3 łyżki cukru pudru,1 żółtko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Wykonanie:
1. Wymieszać drożdże z odrobiną cukru,mąki i ciepłego mleka, odstawić do „ruszenia” na kilka minut.
2. Mąkę wymieszanć z zaczynem drożdżowym,powoli zaczynać wyrabianie,wlewając resztę mleka, następnie dodać jajko,cukier, szczypte soli, a na samym końcu rozpuszczone i ostudzone masło.Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości, przykrywając ściereczką;
3.Nadzienie
serowe: żółtko utrzeć z cukrami, następnie połaczyć z serkiem i mąką
ziemniaczaną, na samym końcu dodać namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki;.
4.Ciasto podzielić na 6 w miarę równych części,z
każdego kawałka formować okrągłe bułeczki, ułożyć od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym
czasie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem szklanki i napełnić je nadzieniem z serka. Posmarować
roztrzepanym jajkiem.
5.Wstawić drożdżówki do piekarnika rozgrzanego
do 180 stopni i piec ok.15-20 minut (do zrumienienia).
6.Konsumować po wystudzeniu :)
Smacznego !
Iwona
Chętnie bym zjadła ,moje ulubione drożdżówki.
OdpowiedzUsuń