Millefoglie ( z wł. tysiąc liści, w tym przypadku odnoszące się do rozwarstwiania ciasta francuskiego), to bardzo prosty deser, przygotowywany z kawałków ciasta francuskiego, przełożonych dowolnym kremem; Ponieważ ja, tak jak pisałam wcześniej, jestem na etapie "kosztowania" kasztanów, postanowiłam przełożyć moje millefoglie kremem kasztanowym; Zapraszam..
Kasztanowe millefoglie
Kasztanowe millefoglie |
Składniki:
400 g ciasto
francuskie, 200 g kasztany jadalne, 200 g serek mascarpone, 100 ml śmietanka 30%, cukier brązowy do
smaku, do posmarowania mleko, do posypania cukier puder;
Wykonanie:
1.Ciasto
fancuskie pokroić na prostokąty o takiej samej wielkości (np.12cm X 5cm),
biorąc pod uwagę,że na jedno millefoglie potrzebne są 3 prostokąty z ciasta
francuskiego;
2. Wykrojone
kawałki ciasta posmarować mlekiem za pomocą pędzelka; Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni i piec do zarumienienia (ok 15 min); Wystudzić;
3.Kasztany obrać
ze skorupek;Odrzucić te suche czy spleśniałe; Zalać zimną wodą i gotować do
miekkości na małym ogniu (ok. 30 min),a następnie z jeszcze gorących obrać brązową
skórkę;
4.Ugotowane
kasztany włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę; Gdyby się źle
miksowały dodać łyżkę-dwie śmietanki;
5.Zmiksowane
kasztany połaczyć z serkiem maskarpone,dosypując stopniowo cukier, najlepiej
skosztować i samemu ocenić, gdyż kasztany są słodkie i można łatwo przesłodzić;
Smietankę ubić na sztywno i połączyć z masą serowo-kasztanową;Przełożyć do
rękawa cukierniczego;
6.Za pomocą
rękawa cukierniczego przełożyć kawałki ciasta francuskiego, tak aby każde
millefoglie składało się z 3 kawałków ciasta i dwóch warst kremu;
7.Posypać cukrem
pudrem, ozdobić dowolnie;
Smacznego!
Iwona
Wygladają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńZawsze zastanawia mnie, jak elegancko jeść takie apetyczne, wysokie budowle :) Pomysł na krem bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńhe he świetna uwaga, na szczęście w domowych pieleszach nie ma z tym problemu :)
Usuń