Jabłka w cieście naleśnikowym |
Składniki dla 2-4 osób: 2 szt jabłka Reneta, 100 g mąka, 100 ml mleko, 1 łyżka cukru,
2 łyżki rumu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cynamonu,1 szt jajko, olej do smażenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Wykonanie:
1.Do miski wlać mleko, dodać żółtko, cukier, cynamon, rum,mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dlatego jeśli jest zbyt rzadkie dosypać mąki, jeśli zbyt gęstę dolać odrobinę mleka.
2.Z białka ubić gęstą pianę i dodać ją do ciasta naleśnikowego. Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
3.W tym czasie obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na okrągłe plasterki o grubości 5mm.
4.Każdy plasterek jabłka zanurzyć w cieście i smażyć na oleju do zarumienienia z obydwu stron.
5. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i ulubionym dżemem.
Smacznego!
Iwona
Zgadzam się jest to pyszna propozycja i nie tylko z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńNada się też świetnie banan , kiwi , kaki ... wszystkie smakują wspaniale ;)