poniedziałek, 4 listopada 2013

Zupa kalafiorowa z groszkiem

Dziś moja ulubiona wczesnojesienna zupka, czyli kalafiorowa; Pewnie każdy z Was ją zna, jest to jedna z popularniejszych polskich zup, a ja wypracowałam swoją własną małą wariację kalafiorowej, otóż na samym końcu dodaje do zupy groszek cukrowy, nie zmienia to jej  smaku, ale dodaje koloru, a dzieci uwielbiają chrupiące zielone "kulki" z groszku. Polecam spróbować, bo jest to tak niewiele, a  tak wspaniale potrafi urozmaicić tradycyjną kalafiorową.. Zapraszam..


Zupa kalafiorowa z groszkiem

Kalafiorowa

Składniki: skrzydełka kurze 500g,kalafior 500g, ziemniaki 500 g, groszek cukrowy 150 g, 1-2 marchewki,1 cebula, 1 pęczek włoszczyzna (seler,pietruszka,por), woda ok.1,5 -2l, sól,pieprz do smaku, 200 ml kwaśna śmietana;
Wykonanie:
1.Skrzydełka umyć, opalić nad ogniem jeśli trzeba, a następnie zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i zacząć gotować na malutkim ogniu; podczas gotowania raz na jakiś czas zbierać szumowinę jeśli powstała;Po ½ h dodać do wywaru posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę;
2.Ziemniaki obrać i pokroić kostkę; Kalafior rozdzielić na małe różyczki;
3.Gdy skrzydełka zaczynając dochodzić, wyjąć włoszczyznę, dodać ziemniaki, po 10-15 minutach od dodania ziemniaków dodać kalafior i gotować do miekkości warzyw; Doprawić solą i pieprzem do smaku;
4.Gdy warzywa są miekkie, wymieszać chochelkę gorącej zupy ze śmietaną,a następnie zabielić  nią zupę; Po 1 minucie wyłączyć źródło ciepła i dodać groszek cukrowy; 
Ps.Groszek dodany na samym końcu ( nawet jeśli używacie mrożonego) pozostanie w ten sposób chrupiący niczym ten prosto ze strączka;
5.Całość  posypać jeszcze natką pietruszki ( opcjonalnie)



Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.