Wegetariańska zapiekanka z bakłażanów, sosu basilico i parmezanu |
Składniki: 2-3 szt bakłażany,400 ml
passaty pomidorowej,1szt mała cebulka, kilka liści bazylii świeżej, 2 łyżki
oliwy extra vergin,sól do smaku,100 g parmezanu startego,kilka listków masła;
Wykonanie:
1.Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, pozostawić na sicie
przykryte czymść ciężkim (np.półmiskiem z wodą) 30 minut, po tym czasie
opłukać,osuszyć i zgrilować na patelni grilowej;
2. Zrobić sos basilico: cebulę posiekać, zeszklić na dwóch łyżkach oleju z
oliwek, zalać passatą pomidorową, doprawić solą i dusić ok. 20 minut na małym
ogniu, na samym końcu dodać liście świeżej bazyli i wyłączyć źródło ciepła;
3. Keksówkę pokryć papierem do pieczenia, skropić olejem, układać kolejno
warstwy bałażana, sosu pomidorowego i parmezanu; I tak aż do wykończenia
składników;
4. Na ostatniej warstwie parmezanu, położyć kilka listków masła, dzieki
czemu parmezan będzie chrupiący, a nie suchy;
Rozgrzać piekarnik
do temperatury 180 stopni, piec około 40 minut (aż do zarumienienia wierzchu);
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.