sobota, 9 listopada 2013

Wegetariańska zapiekanka z bakłażanów,sosu basilico i parmezanu

Dziś coś dla wielbicieli bakłażanów i wegetariańskich dań, bardzo prosta w przygotowaniu zapiekanka, zrobiona w typowo włoskim klimacie: bakłażany, sos pomidorowy basilico i parmezan. Zapraszam..


Wegetariańska zapiekanka z bakłażanów, sosu basilico i parmezanu


Składniki: 2-3 szt bakłażany,400 ml passaty pomidorowej,1szt mała cebulka, kilka liści bazylii świeżej, 2 łyżki oliwy extra vergin,sól do smaku,100 g parmezanu startego,kilka listków masła;
Wykonanie:
1.Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, pozostawić na sicie przykryte czymść ciężkim (np.półmiskiem z wodą) 30 minut, po tym czasie opłukać,osuszyć i zgrilować na patelni grilowej;
2. Zrobić sos basilico: cebulę posiekać, zeszklić na dwóch łyżkach oleju z oliwek, zalać passatą pomidorową, doprawić solą i dusić ok. 20 minut na małym ogniu, na samym końcu dodać liście świeżej bazyli i wyłączyć źródło ciepła;
3. Keksówkę pokryć papierem do pieczenia, skropić olejem, układać kolejno warstwy bałażana, sosu pomidorowego i parmezanu; I tak aż do wykończenia składników;
4. Na ostatniej warstwie parmezanu, położyć kilka listków masła, dzieki czemu parmezan będzie chrupiący, a nie suchy;
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec około 40 minut (aż do zarumienienia wierzchu);

Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.