Ciasto kasztanowe |
Składniki: 300 g
kasztany jadalne, 200 g mąki, 1,5 szklanki mleka (moja szklanka ok. 200ml), 70g cukru, 1 łyżka
niesłodzonego kakao, starta skórka z jednej cytryny, 100 g masła
roztopionego, 3 jajka, 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki orzeszków
pini, szczypta soli, liść laurowy;
Wykonanie:
1. Kasztany obrać
ze skorupek, suche i spleśniałe od razu wyrzucić, zalać zimną wodą,dodać
szczypte soli, liść laurowy i gotować do miekkości na małym ogniu (ok.20 -30
min);
2.Z jeszcze
gorących zdąć brązową skórkę i przepuścić przez praskę lub zmiksować blenderem
na puree;
3.Wymieszać puree
z rozpuszczonym masłem, kakao, dodać skórkę
z cytryny, jajka i cukier.Mieszać do uzyskania jednolite konsystencji;
4.W osobnej misce
wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ją powoli z mlekiem, a
następnie dodać do masy kasztanowej, mieszając bardzo dobrze.
5.Blaszke pokryć
papierem do pieczenia i wlać ciasto, wierzch posypać orzeszkami pini;
6.Piec w temperaturze 180 ° C przez ok. 40-50 minut
(do suchego patyczka);
7.Podawać „nature”,
ale jeśli chcecie, możecie posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Z pozdrowieniami
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.