wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto kasztanowe

Ciasto kasztanowe, to już ostatnia moja propozycja na wykorzystanie kasztanów jadalnych. Swietne jako podwieczorek dla dzieci lub dla dorosłych przy popołudniowej kawce. Mam nadzieje, że przez ten czas  mogliście się zainspirować na moim blogu i spojrzeć na  kasztany jadalne z innej perspektywy niż tylko tych pieczonych... Zapraszam... 


Ciasto kasztanowe


Składniki: 300 g kasztany jadalne, 200 g mąki, 1,5 szklanki mleka (moja szklanka ok. 200ml), 70g cukru, 1 łyżka niesłodzonego kakao, starta skórka z jednej cytryny, 100 g masła roztopionego, 3 jajka, 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki orzeszków pini, szczypta soli, liść laurowy;
Wykonanie:
1. Kasztany obrać ze skorupek, suche i spleśniałe od razu wyrzucić, zalać zimną wodą,dodać szczypte soli, liść laurowy i gotować do miekkości na małym ogniu (ok.20 -30 min);
2.Z jeszcze gorących zdąć brązową skórkę i przepuścić przez praskę lub zmiksować blenderem na puree;
3.Wymieszać puree z rozpuszczonym masłem, kakao, dodać  skórkę z cytryny, jajka i cukier.Mieszać do uzyskania jednolite konsystencji;
4.W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ją powoli z mlekiem, a następnie dodać do masy kasztanowej, mieszając bardzo dobrze.
5.Blaszke pokryć papierem do pieczenia i wlać ciasto, wierzch posypać orzeszkami pini;
6.Piec  w temperaturze 180 ° C przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka);
7.Podawać „nature”, ale jeśli chcecie, możecie posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Z pozdrowieniami
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.