Pieczone kasztany
Kasztany pieczone |
Składniki: 500 g kasztany jadalne, 1 łyżeczka kmin rzymski, zimna woda 1 l, szczypta soli;
Wykonanie:
Sposób 1 - na patelni:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Upiec na specjalnej patelni z dziurkam na małym ogniu,mieszając raz na jakiś czas (ok.30 min);
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;
Sposób 2 -w piekarniku:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany wyłożyć na blaszkę,piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż do miekkości polpy (ok.20-30 min),czas zależy od wielkości kasztanów;Najlepiej wyjąć jednego i spróbować;
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;
Sposób 3 -obgotowane i w piekarniku:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Upiec na specjalnej patelni z dziurkam na małym ogniu,mieszając raz na jakiś czas (ok.30 min);
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;
Sposób 2 -w piekarniku:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany wyłożyć na blaszkę,piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż do miekkości polpy (ok.20-30 min),czas zależy od wielkości kasztanów;Najlepiej wyjąć jednego i spróbować;
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;
Sposób 3 -obgotowane i w piekarniku:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską
stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego
kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany włożyć
do garnka, zalać zimną wodą,dodać kmin i szczypte soli; Gotować ok.10 minut;
4.W tym samym
czasie włączyć piekarnik i rozgrzać go do 200 stopni;
5.Obgotowane
kasztany odcedzić z wody i wsypać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia;
6.Wstawić do
piekarnika na 15-30 minut ( w zależności od wielkości kasztanów, najlepiej po
kilkunastu minutach wyciągnąć jednego i sprawdzić czy kasztany są upieczone
(miekkie);
7. Usuwać
skorupkę, brązową skórkę i konsumować żółty miąższ jeszcze gorący;
Różnica między sposobem 1,2 i 3 to fakt,że wcześniejsze kilkuminutowe obgotowanie kasztanów, pozwala zachować im więcej soczystości, tj. nie ma ryzyka przesuszenia kasztanów podczas pieczenia, co niestety często się zdarza w warunkach domowych;
Smacznej degustacji!
Iwona
W Hiszpanii też są bardzo popularne ,są nawet kremy z kasztanów do ciast,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń