Strauben |
Składniki na 5-6 szt: 200 g mąka, 3 szt jajka, 100 ml mleko, 50 g cukier, 20 ml grappa ewentualnie spiritus, 20 g masło, olej do smażenia ;
Wykonanie:
1.Masło roztopić i ostudzić.
2.Zółtka oddzielić od białek.
3.Z białek ubić sztywną pianę.
4.W naczyniu wymieszać żółtka z cukrem, dodać mleko, mąkę,grappę i wymieszać do połaczenia składników. Na samym końcu dodać rozpuszczone masło. Ponownie wymieszać.Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
5.Na patelni rozgrzać 150 ml oleju.
6.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, rozprowadzić ciasto na gorącym oleju formując spiralę, zaczynać od brzegu patelni w stronę środka i smażyć z obydwu stron. Podawać ciepłe z dżemem z żurawiny.
Smacznego!
Iwona
Ale genialnie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuń