czwartek, 28 listopada 2013

Strauben - tyrolski racuch w kształcie spirali

Kto z Was wybiera się na narty w Dolomity lub okolice Tyrolu na pewno będzie miał okazję spróbować wspaniałych racuchów w kształcie spirali, coś wspaniałego dla oka i dla podniebienia, a kto  się nigdzie nie wybiera, a lubi ciekawe słodkości zapraszam na przepis..


Strauben

Składniki na 5-6 szt: 200 g mąka, 3 szt jajka, 100 ml mleko, 50 g cukier, 20 ml grappa ewentualnie spiritus, 20 g masło, olej do smażenia ;
Wykonanie:
1.Masło roztopić i ostudzić. 
2.Zółtka oddzielić od białek. 
3.Z białek ubić sztywną pianę. 
4.W naczyniu wymieszać żółtka z cukrem, dodać mleko, mąkę,grappę i wymieszać do połaczenia składników. Na samym końcu dodać rozpuszczone masło. Ponownie wymieszać.Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
5.Na patelni rozgrzać 150 ml oleju. 
6.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, rozprowadzić ciasto na gorącym oleju formując spiralę, zaczynać od brzegu patelni w stronę środka i smażyć  z obydwu stron. Podawać ciepłe z dżemem z żurawiny. 

Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.