Składniki:
żeberka wieprzowe ok. 400 g, włoszczyzna (por,seler, pietruszka),marchewka 1
szt, 1 mała cebula, ziemniaki ok. 400 g, ogórki kiszone ok. 300 g, śmietana
kwaśna 200 ml, koperek świeży w sezonie
1 pęczek lub suszony 1-2 łyżeczki, sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Przygotować
wywar: żeberka zalać zimną wodą (ok.1,5-2 l), dodać włoszczyznę w całości i
gotować na małym ogniu ok. 30-60 minut, po pół godzinie dodać cebulę i
marchewkę porkrojone w kostkę;
3.Po godzinie wyjąć
włoszczyznę i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą i pieprzem do
smaku;
4.Ogórki zetrzeć
na tartce o grubych oczkach i dodać do zupy po 15-20 minutach od włożenia
ziemniaków;
5.Gotować do
miekkości warzyw , następnie zabielić zahartowaną śmietaną (śmietanę wymieszać
z chocelką gorącego wywaru) i posypać obficie koperkiem;Wyłączyć źródło ciepła;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.