wtorek, 19 listopada 2013

Tradycyjna zupa ogórkowa

Kiedy za oknem plucha, nic tak nie rozgrzewa jak gorąca zupa, zwłaszcza gdy jest to nasza ulubiona, dla mnie to zdecydowanie zupa ogórkowa, tradycyjna, goszcząca w naszym domu od pokoleń, zawsze ta sama i zawsze tak samo dobra.. zapraszam..

Tradycyjna zupa ogórkowa
Składniki: żeberka wieprzowe ok. 400 g, włoszczyzna (por,seler, pietruszka),marchewka 1 szt, 1 mała cebula, ziemniaki ok. 400 g, ogórki kiszone ok. 300 g, śmietana kwaśna  200 ml, koperek świeży w sezonie 1 pęczek lub suszony 1-2 łyżeczki, sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Przygotować wywar: żeberka zalać zimną wodą (ok.1,5-2 l), dodać włoszczyznę w całości i gotować na małym ogniu ok. 30-60 minut, po pół godzinie dodać cebulę i marchewkę porkrojone w kostkę;
3.Po godzinie wyjąć włoszczyznę i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku;
4.Ogórki zetrzeć na tartce o grubych oczkach i dodać do zupy po 15-20 minutach od włożenia ziemniaków;
5.Gotować do miekkości warzyw , następnie zabielić zahartowaną śmietaną (śmietanę wymieszać z chocelką gorącego wywaru) i posypać obficie koperkiem;Wyłączyć źródło ciepła;
Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.