sobota, 9 listopada 2013

Filet rybny pod cukiniową kołderką

W kuchni wyznaje zasadę prostoty, smaku i finezji. Na co dzień lubię potrawy, które w swej prostocie pozwolą na ucztę smaków, oszczędność czasu, a w swym składzie zadbają o zdrowie i potrzeby organizmu. Dlatego dziś zapraszam Was na najprostszy filet rybny poddany pod cukiniową kołderką - smaczny, efektowny i zdrowy! Nie wymaga wiele pracy i jest zdrową alternatywą do typowego smażonego fileta rybnego. W tym przepisie użyłam dorsza lecz Wy możecie użyć fileta dowolnej białej ryby, jaką macie pd ręką. Zapraszam..
Filet rybny pod cukiniową kołderką

Składniki: 400 g filet dorsza, 2 szt malutkiej  cukini, oliwa extra vergin do skropienia,
sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Filety rybne, opłukać, osuszyś, usunąć za pomocą pincety ewentualne ości;
2.Dno formy do pieczenia skropić oliwą z oliwek, rozłożyć filety dorsza, posypać je solą i pieprzem;
3.Malutkie cukinie pokroić w bardzo cienkie plasterki (1 mm) i rozłożyć na filetach, zaczynając od jednego z brzegów, układać tak aby kolejna warstwa cukini delikatnie nachodziła na poprzednią i tak aż do całkowitego pokrycia filetów;
4.Warstwę cukini doprawić solą i pieprzem, można też posypać ziołami prowansalskimi jeśli lubicie (opcjonalnie). Na sam koniec skropić wierzch oliwą z oliwek.
5.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni; Piec rybę ok 20- 25 minut ( w zalezności od grubości filetów)
6.Podawać na gorąco.

Uwagi/ rady: plasterki cukini można zastąpić b.cienkimi plasterkami ziemniaka, wychodzi równie pyszne i efektowne danie.

 Smacznego!
Iwona


Zapowiedz:

1 komentarz:

  1. Smaczne danie ,robiłam podobnie ,tyko z tartą cukinią,pozdrawim.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.