Klasyczne
przystawki, dania, potrawy desery bardzo często mają swoją historię, legendę, która
może was zaciekawi; Tak jak ta o melonie i szynce parmeńskiej...
Wszystko zaczeło
się we okresie Średniowiecza,
kiedy to panowało przekonanie, że alimenty „zimne i mokre”( jak owoce) są
niebezpieczne dla zdrowia, dlatego też aby zbilansować ich negatywne działanie należało
łaczyć je ze składnikami gorącymi lub suchymi. Z tej średniowiecznej zasady
powstały najbardziej klasyczne połaczenia świata, jak m.in. melon z szynką,
owoce w winie czy gruszki jedzone z serami;
Niesamowite jak z
tak (dziś) niewiarygodnej zasady, powstały smaki, które nie tylko przetrwały
wieki,ale wciąż bezustannie cieszą nasze podniebienie !
Zapraszam was
zatem na degustację jednego z takich średniowiecznych smaków ...
Prosciutto crudo e melone / Melon z szynką parmeńską
klasyczna włoska przystawka
Prosciutto crudo e melone / Melon z szynką parmeńską |
Wykonanie:
1. Melona dobrze schłodzić w lodówce ( kilka godzin);
2.Następnie przekroić go wzdłuż na pół; za pomocą łyżki pozbyć się ze środka ziaren, tak by została czysta polpa;
3.Pokroić melona wzdłuż w paski ok 2-3 cm; a następnie odkroić skórę;
4.Każdy kawałek melona owinąć plastrem szynki parmeńskiej;
5.Szczypta świeżo zmielonego pieprzu i gotowe; Opcjonalnie można podać z grisini ( włoskie paluchy chlebowe);
6.Podawać od razu;
Smacznego!
Z pozdrowieniami
Iwona
Proste a wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
DaisyLine