poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Apetyczna przystawka z grilowanych bakłażanów i suszonych pomidorów - przepis krok po kroku


Dziś mam dla was apetyczną przystawkę, która znika w  mgnieniu oka. Połaczenie szuszonych pomidorów z filecikami anchois, papryczką chili i grilowanym bakłażanem daje niesamowicie apetyczną przystawkę.

Apetyczna przystawka z grilowanych bakłażanów i suszonych pomidorów




Składniki:
2 dorodne bakłażany
100 gr suszonych pomidorów
50 gr parmezan
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
6 filecików anchois
papryczka chili mielona
gałązka rozmarynu
olej z oliwek
sól

Wykonanie krok po kroku:

1.Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posypać solą i ułożyć jeden plasterek na drugim w druszlaku. Przykryć talerzem i postawić na niego coś ciężkiego. Odczekać min ½ h by bakłażany „wydusiły” z siebie wodę.
Następnie bakłażany opłukać, osuszyć i zgrilować po około 30 sekund z obydwu stron. Skropić olejem z oliwek.


2. Wyjąć ze słoika suszone pomidory, pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek, fileciki anchois i gałązkę rozmarynu również drobniutko posiekać. Dodać do pomidorów, posypać parmezanem, papryczką chili i wymieszać dokładnie.


3. Na każdy plaster zgrilowanego bakłażanu kłaść jedną łyżkę pasty z suszonych pomidorów.


4.Zawijać w rulonik i połaczyć wykałaczką.


5. Zapiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
6. Smakują rewelacyjnie zarówno gorące, jak i zimne, a zapach suszonych pomidorów wypełnia cały dom. 



Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Dzięki tobie mam pomysł co jutro zrobię na przyjazd rodziców do domu :) Wygląda pysznie - mam nadzieje że i tak będzie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znam smaku bakłażanów, ale wygląda mega apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.