Zupa krem z młodych ziemniaków z szałwią i chipsami z bekonu
Składniki: 1-2 ząbki czosnek, 1 szt cebula biała, masło do smażenia, 1 szt papryczka chili, 1 litr rosół drobiowy, 100 g boczek wędzony lub parzony, kilkanaście świeżych listków szałwi, 500-700 g ziemniaki młode, sól do smaku , pieprz świeżomielony do smaku, olej do smażenia;
Wykonanie: 1.Cebulkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać i zeszklić na maśle ( najlepiej klarowanym);
2.Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do szklących się na maśle warzyw;Smażyć razem kilka minut ( 5-10);
3.Po tym czasie dorzucić kilka listków szałwi; Wymieszać;
4.Po minucie zalać ziemniaki rosołem; Gdy całość zacznie wrzeć po minucie od tego momentu, wyjąć szałwię by nie zdominowała swoim smakiem zupy;
5.Gdy ziemniaki są miekkie,sprawdzić jeszcze czy w smaku zupka jest dobrze doprawiona, jeśli nie,doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować całość blenderem; Wyłaczyć źródło ciepła;
6.Boczek pokroić w cienkie plastry o wielkości chipsów i usmażyć na "chrupiąco";
7. Razem z boczkiem usmażyć również pozostałe liście szałwi; Na talerze wlać krem z młodych ziemniaków, na wierzch położyć kilka chipsów z bekonu i smażone liście szałwi ( są smaczne i chrupiące :));
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.