poniedziałek, 4 listopada 2013

Pieczone kasztany

Kasztany zdecydowanie kojarzą mi się z jesienią. Kiedy byłam mała robiliśmy z nich w przedszkolu i szkole przeróżne figurki, a kiedy dorosłam okazało się, że kasztany można również jeść. Lecz nie wszystkie, tylko te typowo  jadalne; Nie mogło obyć się bez spróbowania, zaczełam więc od klasycznej wersji pieczonych kasztanów, które tak często można spotkać na włoskich i paryskich deptakach, i choć te z ognia przygotowywane wprost na ulicy to nie to samo co w domowym zaciszu, lecz kasztany jednak mają swój urok. Zapytacie pewnie i jak wrażenia ? Cóż.. pierwsza moja myśl "są słodkie":); Myślę,że każdy kto lubi bób, zakocha się również w kasztanach :) Zapraszam...
Pieczone kasztany
Kasztany pieczone
Składniki: 500 g kasztany jadalne, 1 łyżeczka kmin rzymski, zimna woda 1 l, szczypta soli;
Wykonanie:

Sposób 1 - na patelni:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Upiec na specjalnej patelni z dziurkam na małym ogniu,mieszając raz na jakiś czas (ok.30 min);
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;

Sposób 2 -w piekarniku:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany wyłożyć na blaszkę,piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż do miekkości polpy (ok.20-30 min),czas zależy od wielkości kasztanów;Najlepiej wyjąć jednego i spróbować;
4.Kiedy kasztany są gotowe (miekkie),skorupka wraz z brązową skórką powinna łatwo schodzić, pozostawiając do konsumpcji żółtawy miąższ;

Sposób 3 -obgotowane i w piekarniku:
1.Kasztany opłukać z nieczystości, osuszyć;
2.Ulożyć na blacie płaską stroną w dół  i praktykować cięcie skorupki wpoprzek każdego kasztana,( jeśli tego nie zrobicie, kasztany wybuchną podczas pieczenia);
3.Kasztany włożyć do garnka, zalać zimną wodą,dodać kmin i szczypte soli; Gotować ok.10 minut;
4.W tym samym czasie włączyć piekarnik i rozgrzać go do 200 stopni;
5.Obgotowane kasztany odcedzić z wody i wsypać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia;
6.Wstawić do piekarnika na 15-30 minut ( w zależności od wielkości kasztanów, najlepiej po kilkunastu minutach wyciągnąć jednego i sprawdzić czy kasztany są upieczone (miekkie);
7. Usuwać skorupkę, brązową skórkę i konsumować żółty miąższ jeszcze gorący;

Różnica między sposobem 1,2 i 3 to fakt,że wcześniejsze kilkuminutowe obgotowanie kasztanów, pozwala zachować im więcej soczystości, tj. nie ma ryzyka przesuszenia kasztanów podczas pieczenia, co niestety często się zdarza w warunkach domowych;

Smacznej degustacji!
Iwona

1 komentarz:

  1. W Hiszpanii też są bardzo popularne ,są nawet kremy z kasztanów do ciast,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.