środa, 23 października 2013

Zupa krem z dyni z curry i chili

Najpopularniejszym wydaniem dyni jest oczywiście zupa krem. Można dowolnie ją komponować smakowo, choć dla mnie idealnym połączeniem jest smak dyni i chili, dlatego dziś zapraszam was właśnie na takie ostro-słodkie obiadowe wydanie dyni..

Zupa krem z dyni
Składniki:
500 g dynia, 2 ząbki czosnku, 1 szt papryczka chili, 1 łyżeczka curry, 2 średnie ziemniaki, 1 l bulion,  sól do smaku, masło do smażenia, śmietana (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Dynię pokroić na kawałki,czosnek i papryczkę chili posiekać.
2.Czosnek i chili delikatnie zeszklić na maśle, dodać dynię i ziemiaki pokrojone w kostkę.Doprawić solą i curry; Dusić na maśle warzywa pod przykryciem około 10 minut.
3.Przełożyć warzywa z patelni do bulionu i gotować do miekkości warzyw. Poczym zmiksować  całość blenderem.
4.Nalewać gorącą zupę na talerze, dodając na środek 1 łyżkę śmietany;
Gotowe !!! 
Smacznego !
Iwona

3 komentarze:

  1. Dziękuję Ci za ten przepis :) Ostatnio chodzi za mną krem z dyni i cały czas szukam na niego odpowiedniego sposobu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.