Zupa krem z dyni |
500 g dynia, 2 ząbki czosnku, 1 szt papryczka chili, 1 łyżeczka curry, 2 średnie ziemniaki, 1 l bulion, sól do smaku, masło do smażenia, śmietana (opcjonalnie);
Wykonanie:
1.Dynię pokroić na kawałki,czosnek i papryczkę chili posiekać.
2.Czosnek i chili delikatnie zeszklić na maśle, dodać dynię i ziemiaki pokrojone w kostkę.Doprawić solą i curry; Dusić na maśle warzywa pod przykryciem około 10 minut.
3.Przełożyć warzywa z patelni do bulionu i gotować do miekkości warzyw. Poczym zmiksować całość blenderem.
4.Nalewać gorącą zupę na talerze, dodając na środek 1 łyżkę śmietany;
Gotowe !!!
Smacznego !
Iwona
Dziękuję Ci za ten przepis :) Ostatnio chodzi za mną krem z dyni i cały czas szukam na niego odpowiedniego sposobu.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń